Social Media
Light
Dark

Tesla nostaa palkkoja Automotive Unionin lakkojen jälkeen

Tesla Boosts Wages Following Automotive Union Strikes

SähköautojättiTesla korotti hiljattain uuden vuoden alussa Yhdysvaltojen tuotantolaitostensa työntekijöiden palkkoja. Tämä siirto on seurausta United Automotive Workers (UAW) -liiton menestyksekkäistä lakoista merkittäviä autonvalmistajia vastaan, jotka johtivat historiallisiin palkankorotuksiin ammattiliittoon kuuluville työntekijöille.

Palkankorotukset koko teollisuudessa

Kolmea suurta autonvalmistajaa – Fordia, General Motorsia (GM) ja Stellantista – vastaan suunnattujen vaikuttavien kuuden viikon lakkojen jälkeen UAW varmisti palkankorotukset. Tämän jälkeen ammattiyhdistykseen kuulumattomat autonvalmistajat, kuten Hyundai, Honda ja Toyota, korottivat marraskuussa yhdysvaltalaisten tehtaidensa työntekijöiden palkkoja.

Teslan vastaus

Tesla on nyt seurannut esimerkkiä korottamalla Yhdysvaltojen tehdastyöntekijöidensä palkkoja, joihin kuuluvat tuotantotyöntekijät, materiaalinkäsittelijät ja laaduntarkastajat. Vaikka tarkat palkankorotukset eivät ole tiedossa, Tesla kuvaili niitä “markkinoita vastaavaksi palkankorotukseksi” Fremontin tehtaalla Kaliforniassa julkaistussa esitteessä.

UAW:n puheenjohtaja Shawn Fain kommentoi Teslan palkankorotuspäätöstä vertaamalla sitä muihin ammattiliittoon kuulumattomiin autonvalmistajiin. Vaikka Fain tunnusti myönteisen askeleen, hän totesi, että Teslan korotukset jäivät alle sen, mihin yrityksellä oli varaa ja mitä autotyöläiset ansaitsivat.

Ammattiliittopyrkimykset ja tulevaisuuden suunnitelmat

Fain ilmaisi luottavansa UAW:n kykyyn neuvotella paremmista ehdoista ja viittasi sen historialliseen voittoon kolmesta suuresta autoliikkeestä. Hän paljasti suunnitelmansa kohdistaa sopimusneuvottelut seuraavalla neuvottelukierroksella vuonna 2028 “Big Five tai Big Six” -yrityksiin, joiden tavoitteena on liittoutua Teslan, Volkswagenin ja muiden sellaisten yritysten kanssa, joilla on Yhdysvalloissa tuotantolaitoksia, joilla ei ole ammattiliittosopimuksia.

Toimitusjohtaja Elon Muskin kanta

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk on ammattiyhdistyspyrkimyksistä huolimatta johdonmukaisesti vastustanut ammattiliittoja ja luonnehtinut niitä korruptoituneiksi. Musk uskoo, että Teslan työntekijöiden osakeohjelma, jossa työntekijät saavat yrityksen osakkeita, on arvokkaampi kuin mahdolliset ammattiliiton neuvottelemat palkankorotukset tai turvallisuusparannukset. Musk kutsui UAW:n järjestämään liittoäänestyksen Fremontin tehtaalla vuonna 2022, mikä viittaa siihen, että Teslan työntekijät eivät todennäköisesti halua liittoutua.

Teslan päätös nostaa palkkoja on yhdenmukainen laajemman alan trendin kanssa, jota onnistuneet ammattiliittojen lakot ruokkivat. Vaikka siirtoon on suhtauduttu myönteisesti, ammattiliittokeskustelut jatkuvat, ja työntekijät, ammattiyhdistysjohtajat ja yritysjohtajat ovat kaikki eri mieltä. Autoteollisuuden työmarkkinasuhteiden tuleva dynamiikka on epävarmaa, mikä tasoittaa tietä mahdolliselle kehitykselle tulevina vuosina.

Vastaa