Social Media
Light
Dark

Duitse EV-subsidieverlaging Tesla & Mercedes leiden compensatie

German EV Subsidy Cut Tesla & Mercedes Lead Compensation

Duitse EV-subsidies, een van de grootste markten in Europa voor elektrische voertuigen (EV’s), werden plotseling beëindigd op 31 december. De “milieubonus” was oorspronkelijk bedoeld om het gebruik van elektrische auto’s te stimuleren en bood kopers tot € 6.750 ($ 7.390) aan stimuleringsmaatregelen, verdeeld tussen de overheid en fabrikanten.

Tesla en Mercedes-Benz stappen verder

In reactie op het abrupte einde van de Duitse EV-subsidie, kondigden Tesla en Mercedes-Benz aan dat ze de volledige subsidie voor Duitse kopers tot het einde van het jaar voor hun rekening zouden nemen. Tesla bevestigde de beëindiging van de overheidssubsidie voor EV’s in Duitsland in een tweet,

“We zullen de beëindiging van de EV-subsidie van de overheid in Duitsland compenseren voor nieuwe Model 3/Y-bestellingen.”

Deze stap is bedoeld om de verkoop te stimuleren en Tesla te helpen bij het behalen van zijn ambitieuze doelstelling om in 2023 1,8 miljoen voertuigen te verkopen, waarvoor de verkoop van ongeveer 476.000 voertuigen in het vierde kwartaal nodig zal zijn.

Tesla’s strategie en financiële impact

Voordat het subsidieprogramma werd beëindigd, had Tesla al eerder leningen met een lage rente aangeboden om Duitse consumenten tot aankoop te verleiden. Deze strategische zet is consistent met Tesla’s wereldwijde verkoopdoelstellingen, maar benadrukt de gevolgen van het verliezen van overheidssteun in belangrijke markten.

“Om de overgang naar duurzame energie te blijven ondersteunen, zal Tesla de beëindiging van de EV-subsidie van de overheid in Duitsland compenseren voor nieuwe Model 3/Y-bestellingen (vanaf 18 december voor voertuigen die voor 31 december worden geleverd). We zullen ook het fabrikantenaandeel van 2250€…. handhaven.”

– Tesla Europa & Midden-Oosten (@teslaeurope) 18 december 2023

Tegenmaatregel van Mercedes-Benz

German EV Subsidy Cut Tesla & Mercedes Lead Compensation

In navolging van Tesla heeft Mercedes-Benz toegezegd om het constructeursaandeel van de subsidie tot 31 december te dekken voor bestellingen die in 2023 worden geplaatst. Vanaf 1 januari willen ze het constructeursaandeel dekken op basis van de oorspronkelijk geplande subsidiebedragen voor 2024.

Volkswagen en Stellantis volgen het voorbeeld

Volkswagen en Stellantis kondigden ook hun intentie aan om subsidies te compenseren, waarbij Volkswagen zich richt op bestellingen die voor 15 december zijn geplaatst en Stellantis belooft om de volledige subsidie tot het einde van het jaar te financieren. Deze gezamenlijke inspanningen van autofabrikanten proberen het plotselinge verlies van door de overheid gesteunde stimuleringsmaatregelen te verzachten.

Tesla en de Duitse EV-subsidie erfenis

Sinds 2016 heeft het Duitse EV-subsidieprogramma €10 miljard aan stimuleringsmaatregelen uitgedeeld, wat de aankoop van 2,1 miljoen elektrische voertuigen mogelijk heeft gemaakt. Tesla kreeg echter tegenslag in Frankrijk nadat het land de Model 3 uitsloot van zijn subsidieprogramma, waardoor de steun beperkt werd tot EV’s van Europese makelij. Tesla’s Model Y, gebouwd in Duitsland, komt in Frankrijk nog wel in aanmerking voor subsidies.

Amerikaanse markt en de veranderende subsidiabiliteit van Tesla’s belastingkrediet

In de Verenigde Staten worden wijzigingen verwacht in het federale belastingkrediet voor EV. Varianten van Tesla’s Model 3 zullen vanaf 2024 niet langer in aanmerking komen voor de $7.500 federale EV tax credit. Specifieke Model 3-varianten en de Model Y en Model X blijven in aanmerking komen voor het volledige belastingvoordeel.

Het plotselinge einde van het Duitse EV-subsidieprogramma vormt een uitdaging voor autofabrikanten, maar bedrijven zoals Tesla, Mercedes-Benz, Volkswagen en Stellantis passen zich snel aan door subsidies te verstrekken om klanten te blijven stimuleren. Deze verschuiving benadrukt de delicate balans tussen overheidssteun en de afhankelijkheid van de industrie, waardoor autofabrikanten zich moeten aanpassen aan het veranderende beleid om de wereldwijde adoptie en verkoop van EV’s te ondersteunen.

Geef een reactie