Social Media
Light
Dark

Tesla: Jaaroverzicht – 2023

Tesla A Year in Recap - 2023

Tesla, een pionier in de auto-industrie, beleefde in 2023 een transformatief jaar, gekenmerkt door innovatieve technologische ontwikkelingen, strategische samenwerkingen en monumentale ontwikkelingen. Het jaar was getuige van Tesla’s ambitieuze plannen en opmerkelijke mijlpalen, variërend van uitbreidingen van de Gigafactory, geavanceerde accutechnologie en baanbrekende AI-integraties tot significante verschuivingen in oplaadstandaarden voor elektrische voertuigen en productieprocessen.

Tesla onthult Gigafactory Mexico Plan

In 2023 kreeg Gigafactory Mexico alle benodigde vergunningen voor de bouw, in afwachting van Tesla’s definitieve goedkeuring nadat het bedrijf het project had gepauzeerd. Eerder dit jaar kondigde Tesla op zijn Investor Day aan dat de Gigafactory in Mexico deel uitmaakt van het plan om een nieuwe fabriek te bouwen in Nuevo León.

Texas Gigafactory haalt 20M 4680 cellen

Tesla onthulde de baanbrekende 4680 batterijcel tijdens Battery Day in 2020, met als doel de prestaties en levensduur van zijn elektrische voertuigen te verbeteren. Het bedrijf werkte onophoudelijk aan de massaproductie van dit innovatieve batterijontwerp en verwachtte een aanzienlijke verlaging van de batterijkosten met meer dan 50%, wat een revolutie teweeg zou brengen in de elektrische auto-industrie. Tesla produceerde naar schatting ongeveer 625.000 cellen per week. Met voortdurende productieverbeteringen en optimalisaties zal de productiesnelheid dit cijfer waarschijnlijk overtreffen, mogelijk zelfs meer dan 800.000 cellen per week.

Tesla bereikt mijlpaal van 5 miljoen auto’s

Het bereiken van de 5 miljoen voertuigen was een opmerkelijke reis voor Tesla. Het bedrijf deed er ongeveer 12,5 jaar over om deze belangrijke prestatie te leveren, die begon in maart 2020 met de productie van het miljoenste voertuig. Tesla ging snel en kondigde trots de verkoop van zijn derde miljoenste auto aan in augustus 2022. Verrassend genoeg bereikte het bedrijf de kaap van de 4 miljoen in slechts zeven maanden daarna. Zes maanden later vierde Tesla de productie van zijn vijf miljoenste voertuig.

Overname van NACS door Ford leidt tot overname door de hele industrie

Tijdens een gesprek met Elon Musk in mei besprak CEO Jim Farley van Ford de plannen om Tesla’s North American Charging Standard (NACS) over te nemen. Deze beslissing markeerde de toezegging van Ford om de oplaadhardware van Tesla te gaan gebruiken, waardoor Ford EV’s mogelijk toegang krijgen tot het Supercharger-netwerk. Het was een eerste stap van Tesla om zijn oplaadnetwerk open te stellen voor alle EV’s.

Na de aankondiging van Ford hebben verschillende grote autofabrikanten en startups deze standaard omarmd, die aansluit bij de laadstrategie van Tesla. De Stellantis-groep, waar Chrysler-Dodge deel van uitmaakt, is een uitzondering die de North American Charging Standard (NACS) nog niet heeft omarmd.

Hilton werkt samen met Tesla voor het opladen van EV’s

Tesla A Year in Recap - 2023

Tesla is actief bezig met het promoten van oplaadstations om EV-eigenaars te helpen en is een partnerschap aangegaan met Hilton om een uitgebreid oplaadnetwerk te creëren. Dit partnerschap had als doel om bijna 20.000 universele Tesla Wall Connectors te installeren in 2.000 Hilton hotels in de Verenigde Staten, Canada en Mexico, waardoor de infrastructuur voor het opladen van EV’s aanzienlijk werd uitgebreid.

Hilton begon begin 2024 met de installatie van Tesla Universal Wall Connectors in zijn gebouwen, zodat er minimaal zes laders per hotel geïnstalleerd zouden worden. Dit initiatief is bedoeld om meer handige oplaadmogelijkheden te bieden voor EV-eigenaren die in Hilton hotels verblijven. Voor reizigers en Tesla EV-eigenaars betekende de installatie van EV-laders in Hilton Hotels extra gemak tijdens hun verblijf.

Tesla’s gietwerk uit één stuk: Automobielinnovatie

Tesla was dicht bij een revolutie in de autofabricage en streefde naar een vereenvoudigd proces zoals het maken van speelgoedauto’s. Ze ontwikkelden een techniek om de meeste onderdelen uit één stuk te gieten. Ze ontwikkelden een techniek om het grootste deel van de onderkant van een elektrische auto uit één stuk te gieten, waardoor 400 onderdelen konden worden vervangen. Deze innovatie vormde de kern van Tesla’s strategie om miljoenen betaalbare elektrische voertuigen te produceren. Ze wilden halverwege dit decennium een kleine EV van $25.000 op de markt brengen, waarbij ze begonnen met de productie in Texas en uitbreiding zochten in Mexico en India.

Tesla’s Dojo Supercomputer

Tesla begon in juli met de productie van de Dojo supercomputer, voor het eerst getoond tijdens AI Day in 2021. Dit supercomputercluster is gebouwd om grote hoeveelheden gegevens te verwerken en tegelijkertijd geavanceerde AI- en machine learning-rekeningen uit te voeren. De mogelijkheden van Dojo strekken zich uit tot toepassingen zoals de Full Self-Driving (FSD) bèta en verder, en zorgen voor een revolutie op het gebied van AI-verwerking voor Tesla’s toekomstige technologieën. Verwacht wordt dat het binnenkort tot de wereldtop van supercomputers zal behoren.

Tesla’s Model S en Model X vernieuwen: Verbeterde remprestaties

Tesla heeft overtuigende upgrades geïntroduceerd voor de Model S en Model X refresh voertuigen, gericht op stijl en verbeterde remprestaties.

Voor deze auto’s, met name de auto’s die vanaf medio 2021 zijn geproduceerd, onthulde Tesla de HTC (Higher Thermal Capacity)-remblokkit. Deze kit, bestaande uit bijgewerkte remblokken, was gericht op een verbeterd pedaalgevoel, voorspelbaarder remmen en minder snel afnemende remprestaties. Deze verbeteringen beloofden effectievere en consistentere remprestaties voor eigenaren van Model S en Model X vernieuwde auto’s.

Tesla A Year in Recap - 2023

Tesla domineert top vier posities op American-Made Index 2023

Tesla heeft zijn dominante positie bevestigd in de American-Made Index in 2023, een door Cars.com samengestelde ranglijst van in de Verenigde Staten geproduceerde en verkochte voertuigen. Bij de evaluatie werden 388 voertuigen nauwkeurig bekeken en de top 100 voor de index geselecteerd.

De opmerkelijke prestaties van Tesla dit jaar werden deels toegeschreven aan het toegenomen aantal werknemers in de Gigafactory in Texas, met name voor de productie van de Model Y. Zelfs voertuigen als de Model S en Model X, die vorig jaar nog niet in de lijst voorkwamen, kregen een plek in de top 10, wat Tesla’s groeiende Amerikaanse personeelsbestand aantoont.

Elon Musk onthult Tesla’s opmerkelijke volledig zelfrijdende v12 Alpha

Elon Musk, de visionaire CEO van Tesla, loopt voorop met baanbrekende technologie, met name Tesla’s Full Self-Driving (FSD)-innovatie in de automobielsector. De FSD-suite bood verschillende semi-autonome rijhulpmiddelen, zoals zelf parkeren en semi-automatisch rijden op de snelweg. Full Self-Driving” was echter potentieel misleidend omdat het geen volledige autonomie garandeerde. De geplande release van FSD versie 12 Alpha betekende een belangrijke upgrade en weerspiegelde Tesla’s toewijding aan innovatie en onafhankelijkheid in de auto-industrie, ook al bleef volledige autonomie een werk in uitvoering.

Tesla werkt samen met Yahua Group voor lithiumlevering

Tesla heeft zijn overeenkomst met de Chinese Yahua Industrial Group verlengd, waardoor het bedrijf verzekerd is van een continue lithiumbevoorrading voor de batterijen van zijn elektrische auto’s. De overeenkomst omvat een aanzienlijke toename van lithium over een periode van vijf jaar of tot 2030. Yahua is van plan om zijn lithiumproductiecapaciteit tegen 2025 te verdubbelen. Het contract bevestigt opnieuw Tesla’s toewijding aan duurzaam transport.

Octrooi voor Tesla’s innovatieve steer-by-wire-systeem

Tesla heeft de innovatie in de auto-industrie vooruitgeholpen met zijn patentaanvraag voor steer-by-wire, waarmee mechanische schakels in stuursystemen worden geëlimineerd. Deze baanbrekende technologie beloofde een gestroomlijnde productie, een verbeterde rijervaring en precieze stuurverhoudingen, waardoor het ontwerp van auto’s veranderde.

Ondanks obstakels in de regelgeving betekende Tesla’s streven naar steer-by-wire technologie een belangrijke stap voorwaarts in het streven van het bedrijf naar innovatie. Tesla’s proactieve benadering om het autolandschap te transformeren met baanbrekende ontwikkelingen in elektrische voertuigtechnologie werd benadrukt in deze patentaanvraag.

Tesla’s AI-integratie door Grok AI

Om de rijervaring te verbeteren, was Tesla van plan om Grok AI, een assistent met kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkeld door xAI van Elon Musk, te integreren in zijn elektrische wagenpark. Grok AI, geïnspireerd door “Hitchhiker’s Guide to the Galaxy”, wilde vragen beantwoorden met humor en een rebelse inslag. De integratie van Grok AI in Tesla’s voertuigen was erop gericht om gebruik te maken van de enorme databronnen die door xAI worden gegenereerd, en om de beschikbaarheid ervan mogelijk uit te breiden via sociale mediaplatforms.

Tesla’s betrokkenheid bij spraakbesturingstechnologie vergemakkelijkte de integratie van Grok AI, wat in lijn is met Musks doel van autonome auto’s die de commando’s van gebruikers begrijpen en erop reageren.

Tesla’s baanbrekende deal: Supercharging-apparatuur verkopen aan BP

In een baanbrekende overeenkomst schreef Tesla geschiedenis door in oktober voor $ 100 miljoen aan Supercharging-apparatuur te verkopen aan BP (voorheen British Petroleum). Deze baanbrekende deal opende de deur voor potentiële commerciële partnerschappen en betekende een veelbelovende inkomstenstroom, vooral omdat Tesla’s NACS de komende jaren de nieuwe oplaadstandaard zal worden.

Tesla’s FSD Beta V12

Tesla’s FSD Beta V12 werd uitgebreid getest met het oog op een bredere release. De update, die overgaat op AI op basis van neurale netwerken, is veelbelovend, maar werd sceptisch ontvangen vanwege zorgen over de prestaties in wisselende omstandigheden, waardoor de mogelijke uitrol vertraging opliep.

Elon Musk overhandigt eerste Tesla Cybertrucks op speciaal evenement

Na een vertraging van vier jaar is de Tesla Cybertruck nu verkrijgbaar. Elon Musk onthulde de elektrische pick-up tijdens een leveringsevenement in Austin, Texas, waarbij hij de nadruk legde op zijn unieke eigenschappen zoals trekvermogen, kogelvrije deuren en indrukwekkende snelheid. Klanten ontvingen hun trucks en ondervonden kleine problemen met het openen van de deuren voordat Tesla de specificaties en prijzen van het voertuig op zijn website bijwerkte. Het basismodel met achterwielaandrijving, geprijsd voor $ 60.990 (voorkorting), zal pas in 2025 beschikbaar zijn. Het topmodel ‘Cyberbeast’ begint bij $ 99.990 en biedt een geschatte actieradius van 320 mijl.

Tesla hield eind vorige maand het leveringsevenement voor de Cybertruck, nadat het voertuig vier jaar geleden in november 2019 werd onthuld. De eerste leveringen van Tesla’s “Foundation Series” lanceringseditie Cybertrucks zijn deze maand naar werknemers gegaan en veel reserveringshouders zijn uitgenodigd om hun bestelling voor het voertuig te plaatsen.

Naarmate 2023 nadert, blijft Tesla vooroplopen op het gebied van auto-innovatie. Het jaar staat in het teken van Tesla’s niet-aflatende toewijding aan het herdefiniëren van transport door middel van duurzame praktijken en baanbrekende technologie. Tesla blijft koers zetten naar een elektrificerende toekomst en zet met zijn belangrijke mijlpalen nieuwe maatstaven voor de auto-industrie.

Geef een reactie