Social Media
Light
Dark

Tesla aandelenrally: Inzichten van analisten en stemming in de markt

Tesla's Stock Rally: Analyst Insights and Market Sentiments

Tesla-aandelen (TSLA) zijn in waarde gestegen door tegenstrijdige meningen van Wall Street-analisten. Het traject van het bedrijf, dat vaak buiten de autofabricage om wordt besproken, heeft geleid tot verschillende meningen over de waardering en het toekomstig potentieel.

Tesla’s verhaal over de auto voorbij

Al jaren beweren Tesla-aanhangers dat de capaciteiten van het bedrijf veel verder gaan dan de traditionele autoproductie. Hoewel Tesla sterk aanwezig is in de energiesector en actief is op het gebied van AI en andere gebieden, is de financiële basis van het bedrijf voornamelijk gebaseerd op de auto-industrie.

Ondanks Tesla’s diverse inspanningen heeft Wall Street zich bij de beoordeling van de autoprestaties vooral gericht op de financiële prestaties. Adam Jonas van Morgan Stanley is een van de voorstanders van het meenemen van Tesla’s andere ondernemingen in de waardering. Morgan Stanley’s koersdoel voor Tesla varieert van $120 in het slechtste scenario tot $380 in het beste scenario, met een bullish schatting van $550. De analisten brachten het concept vandaag opnieuw onder de aandacht in een nieuwe notitie voor klanten:

Veel beleggers debatteren nog steeds over de verdiensten van Tesla als ‘meer dan een autobedrijf’ Naar onze mening is Tesla zeker een autobedrijf. Het is ook een AI-bedrijf. Denk ‘en’, niet ‘of’

Om zijn punt kracht bij te zetten, stelde Jonas dat slechts 33% van het koersdoel van Tesla van $380 gerelateerd is aan de auto-industrie:

Naar onze mening is Tesla veel meer dan een autobedrijf. Van ons koersdoel van $380 is onze waardering van de ‘kern’-autobusiness $86/aandeel, waardoor 77% van ons koersdoel wordt afgeleid door Network Services, Mobility, 3rd-party batterij/FSD-licenties, Energy en Insurance. We krijgen veel kritiek van onze klanten als we niet-auto-inkomstenstromen opnemen in onze waardering. Onze OW thesis is sterk afhankelijk van het feit of deze business lines veel grotere aanjagers van winst worden met duidelijke mijlpalen/bewijspunten ondersteund door begeleidende financiële publicaties.

Positieve vooruitzichten

Wedbush-analist Dan Ives herhaalde zijn bullish vooruitzichten voor Tesla en verhoogde zijn koersdoel naar $350 met behoud van een Outperform rating. Ives verwacht dat Tesla zijn marktaandeel in elektrische voertuigen zal vergroten, vooral in China, en dat de marges zullen stabiliseren ondanks de prijsdruk. Het optimisme komt voort uit de verwachting dat de Full Self-Driving capaciteiten van Tesla zullen evolueren met de vooruitgang in AI-technologie.

Ives trekt parallellen met de groei van Apple in het verleden en voorspelt dat Tesla in 2024 een marktkapital van $ 1 biljoen kan bereiken, ondanks groeiend scepticisme elders op Wall Street.

Bearish sentimenten en voorzichtigheid

Aan de andere kant is Tom Narayan van RBC Capital Markets voorzichtiger en verlaagt hij Tesla’s leveringsramingen voor het vierde kwartaal. Hij noemt neerwaartse risico’s voor de consensusverwachtingen, wat gevolgen zou kunnen hebben voor de jaarlijkse leveringen van Tesla. Volgens Narayans schattingen zou er een tekort kunnen zijn als gevolg van zwakkere registratiegegevens en zouden potentiële klanten kunnen afhaken als gevolg van op handen zijnde wijzigingen in het belastingkrediet.

De verschillende perspectieven van analisten worden weerspiegeld in de aandelenbewegingen van Tesla. Terwijl sommigen optimistisch blijven, anticiperen op marktexpansie en technologische vooruitgang om de groei van het bedrijf aan te jagen, zijn anderen pessimistischer en richten zich op mogelijke tegenvallers bij de levering en onzekerheden in de markt. Nu de eindejaarsrapportage nadert, kijkt de markt reikhalzend uit naar de prestatiecijfers van Tesla om de koers van het bedrijf in de komende kwartalen te meten.

Geef een reactie