Social Media
Light
Dark

SpaceX suorittaa Booster 11:n staattisen palotestin loppuun

SpaceX Completes Static Fire Test for Booster 11

SpaceX toteutti hiljattain merkittävän virstanpylvään Starship-ohjelmassaan käynnistämällä Booster 11:n kaikki 33 Raptor-moottoria. Tämä testi saattaa tapahtua jo ensi kuussa, ja se on alkusoittoa neljännelle koelennolle. Starship-ohjelman staattinen laukaisu on toinen merkittävä kehitysaskel SpaceX:lle. Super Heavy -kantoraketti on 33 moottorinsa ansiosta olennainen osa yhtiön avaruustutkimuspyrkimyksiä.

SpaceX: Space SpaceX: Valmistelu- ja testausprosessi

SpaceX oli testannut Ship 29 -alusta jo onnistuneesti kahdella staattisella laukaisulla ennen tätä laukaisua. Sen jälkeen alus 29 tuotiin takaisin tuotantopaikalle, jotta viime hetken valmistelut laukaisua varten saatiin päätökseen. Pian tämän jälkeen aloitettiin Super Heavy -kantoraketin testaus.

Highway 4 siirsi Booster 11:n tuotantolaitoksesta laukaisupaikalle. Paikalle saapumisen jälkeen raketti nostettiin syömäpuikkojen avulla laukaisukiinnikkeeseen, ja päivää myöhemmin SpaceX aloitti viimeiset valmistelut testiä varten.

Staattinen laukaisukoe

Turvallisuusominaisuudet, kuten FireX- ja vedensammutusjärjestelmät, kytkettiin päälle lähtölaskennan aikana kaasujen hajottamiseksi ja alustan suojaamiseksi. Kaikki 33 Raptorin moottoria syttyivät käyntiin, kun ne sytytettiin, ja ne toimivat noin 7-8 sekuntia ennen sammumistaan. Pian testin jälkeen SpaceX julkaisi drone-kuvaa, jossa näkyy moottoreiden valtava teho ja pakokaasupilvessä esiintyvät paineaallot.

Testin jälkeinen tarkastelu ja tulevaisuuden suunnitelmat

Staattisen tulipalon jälkeen SpaceX arvioi kaikki saatavilla olevat tiedot päättääkseen, mitä seuraavaksi tehdään. Tämä voi tarkoittaa valmistautumista ensi kuussa toteutettavaan neljänteen lentokokeeseen tai toisen staattisen palon tekemistä.

Tuotantopaikalla Ship 29 suorittaa parhaillaan viimeisiä tarkastuksia, joihin kuuluu myös avaruusaluksen nokassa olevien lämpösuojalevyjen vaihtaminen. Alus 29 tuodaan takaisin laukaisupaikalle sen valmistuttua, jotta se voidaan integroida Booster 11:een.

SpaceX toivoo, että Starshipin uudelleenkäytettävyys helpottaa Marsin ja Kuun tutkimista ja asuttamista pienellä budjetilla. NASA on jo valinnut Starshipin pääasialliseksi miehitetyksi laskeutujaksi Artemis-ohjelmaansa. Miehitetyt matkat Kuun etelänavalle alkavat jo syyskuussa 2026.

Vastaa