Social Media
Light
Dark

SpaceX voltooit statische vuurtest voor booster 11

SpaceX Completes Static Fire Test for Booster 11

SpaceX voerde onlangs een belangrijke mijlpaal in haar Starship-programma uit door alle 33 Raptor-motoren op Booster 11 af te vuren. Deze test zou volgende maand al kunnen plaatsvinden en is een opmaat naar de vierde testvlucht. Het statisch ontbranden van het Starship-programma is een andere belangrijke ontwikkeling voor SpaceX. Met zijn 33 motoren is de Super Heavy draagraket essentieel voor de ruimteverkenningsinspanningen van het bedrijf.

SpaceX: Voorbereiding en testproces

SpaceX had vóór deze test al met succes getest met Ship 29 door middel van twee statische vuren. Schip 29 werd toen teruggebracht naar de productielocatie om de laatste voorbereidingen voor de lancering af te ronden. Niet veel later begon het testen van de Super Heavy booster.

Highway 4 verplaatste Booster 11 van de productiefaciliteit naar de lanceerplaats. Na aankomst op de locatie werden stokjes gebruikt om de raket op de lanceerbasis te hijsen en een dag later begon SpaceX met de laatste voorbereidingen voor de test.

De statische brandtest

Veiligheidsvoorzieningen zoals de FireX- en wateronderdrukkingssystemen werden tijdens het aftellen ingeschakeld om gassen te verspreiden en het platform te beschermen. Alle 33 Raptor-motoren kwamen tot leven toen ze werden ontstoken en functioneerden ongeveer 7 of 8 seconden voordat ze werden uitgeschakeld. Kort na de test publiceerde SpaceX dronebeelden die de enorme kracht van de motoren toonden en schokgolven in de uitlaatpluim lieten zien.

Evaluatie na de test en toekomstplannen

Na de statische brand zal SpaceX alle beschikbare gegevens evalueren om te beslissen wat er nu moet gebeuren. Dit kan inhouden dat we ons voorbereiden op de vierde testvlucht die volgende maand gepland staat of dat we nog een statische brand uitvoeren.

Op de productielocatie voert Ship 29 de laatste controles uit, waaronder het vervangen van de tegels van het hitteschild op de neus van het ruimtevaartuig. Ship 29 wordt na de voltooiing teruggebracht naar de lanceerplaats om te integreren met Booster 11.

SpaceX hoopt dat de herbruikbaarheid van het Starship het verkennen en koloniseren van Mars en de maan gemakkelijker zal maken voor een budget. NASA heeft Starship al gekozen als de belangrijkste bemande lander voor het Artemis-programma. De bemande reizen naar de zuidpool van de maan zullen al in september 2026 beginnen.

Geef een reactie