Social Media
Light
Dark

Tesla staat voor beroering: Vertrekken, ontslagen en ongerustheid bij investeerders

Tesla-Faces-Turmoil-Departures-Layoffs-and-Investor-Anxiety

Tesla staat nu op een kruispunt. Het vertrouwen van investeerders wordt in twijfel getrokken en door het vertrek van belangrijke leiders is het personeelsbestand van het bedrijf aanzienlijk ingekrompen. Het recente vertrek van belangrijke leiders en een aanzienlijke inkrimping van het personeelsbestand brengen het vertrouwen van investeerders aan het wankelen. Er rijzen vragen over de richting van het bedrijf. Met het vertrek van figuren als Rohan Patel en Drew Baglino, in combinatie met ontslagen die 10% van het personeel treffen, staat Tesla onder toenemende druk. Deze gebeurtenissen benadrukken de moeilijkheden waarmee Tesla’s CEO, Elon Musk, te maken krijgt als hij het bedrijf door een cruciale fase in zijn ontwikkeling leidt.

Vertrekken schokt het vertrouwen van investeerders

Belangrijke Tesla-leiders, zoals Vice President of Public Policy and Business Development Rohan Patel en Senior Vice President of Powertrain Drew Baglino, hebben onlangs het bedrijf verlaten, wat zowel de investeerdersgemeenschap als het bedrijf zelf heeft geschokt. Wedbush-analist Dan Ives noemde hun vertrek “een stoot onder de gordel” en “onverwacht”, wat duidt op een moeilijke periode voor de fabrikant van elektrische voertuigen.

Zijn vertrek is zeer opmerkelijk, aangezien Baglino een belangrijke rol speelde bij de ontwikkeling van Tesla’s Powertrain- en Energy-programma’s. Zijn rol in het geruchtmakende“Model 2“-initiatief, dat tot doel heeft een voertuig van 25.000 dollar op de openbare markt te brengen, maakt de toekomstige inspanningen van Tesla nog mysterieuzer.

Kostenbesparende maatregelen

Tesla heeft ervoor gekozen om ten minste 10% van zijn personeel te ontslaan als reactie op de teleurstellende leveringen in het eerste kwartaal. Hoewel Ives dit als een proactieve zet ziet, benadrukt hij ook het belang van duidelijke communicatie in de aanloop naar de earnings call. Te midden van de zorgen over de zwakke wereldwijde vraag willen beleggers graag meer weten over Tesla’s kostenbesparingsstrategie, product roadmap en algehele visie.

Druk neemt toe voor earnings call

De earnings call die Tesla volgende week zal houden, wordt naar verwachting een van de belangrijkste in de geschiedenis van het bedrijf, nu het zich door moeilijke omstandigheden heen werkt. Beleggers kijken naar CEO Elon Musk voor opheldering en zekerheid over de toekomstige koers van het bedrijf en strategieën om bestaande problemen op te lossen.

Analisten van Wedbush waarschuwen dat Tesla zich op een keerpunt bevindt en door de huidige onrust heen moet komen om meer sombere tijden in de toekomst te voorkomen. Hoewel ze hun positieve beoordeling handhaven en hun ‘Outperform’ rating en $300 koersdoel voor Tesla handhaven, geven ze toe dat er onzekerheid is over de toekomst van het bedrijf.

“De Street wil en MOET volgende week antwoorden tijdens Tesla’s 1Q conference call op dinsdag 23 april na de bel, want de reeks slecht nieuws van de afgelopen maanden was een horrorshow voor beleggers in het Tesla-verhaal. We moeten van Musk horen wat de beweegredenen zijn voor de kostenbesparingen, de strategie voor de toekomst, de routekaart voor de producten en een algemene visie. Anders zouden veel beleggers wel eens naar de liften kunnen gaan tijdens deze categorie 5 perfect storm van zwakke vraag die Tesla wereldwijd ziet in 2024.”

Tesla kondigt ontslagen aan

De gemeenschap bij Tesla is onlangs opgeschrikt door de aankondiging van de fabrikant van elektrische auto’s dat het van plan is om ongeveer 10% van zijn personeel te ontslaan. Deze keuze, in combinatie met het vertrek van twee prominente leidinggevenden, betekent een substantiële verandering binnen de organisatie. Betrokken werknemers werden maandagochtend vroeg via e-mail op de hoogte gesteld van de ontslagen. Vanaf de zondag ervoor werden de werknemers geïnformeerd dat de ontslagen met onmiddellijke ingang zouden ingaan.

De e-mail die Tesla naar zijn werknemers stuurde om hen te informeren over de ontslagen kan hieronder worden gelezen.

Beste werknemer,

Vandaag delen we een belangrijke beslissing die gevolgen heeft voor de hele organisatie en direct voor jou.

In de loop der jaren zijn we snel gegroeid met meerdere fabrieken over de hele wereld. Door deze snelle groei zijn er op bepaalde gebieden dubbele rollen en functies ontstaan. Terwijl we het bedrijf voorbereiden op onze volgende groeifase, is het uiterst belangrijk om elk aspect van het bedrijf te bekijken om kosten te besparen en de productiviteit te verhogen.

Als onderdeel van deze inspanning hebben we de organisatie grondig doorgelicht en de moeilijke beslissing genomen om ons personeelsbestand wereldwijd in te krimpen. Helaas is uw functie als gevolg van deze herstructurering komen te vervallen. We zijn je zeer dankbaar voor het harde werk en de toewijding in de tijd dat je bij ons werkte. Je laatste werkdag is vandaag, 14 april 2024. Vanaf nu hoeft u geen werkzaamheden meer uit te voeren en heeft u geen toegang meer tot Tesla-systemen en fysieke locaties.

We begrijpen dat dit moeilijk nieuws is en willen u graag ondersteunen bij deze overgang. U ontvangt binnen 48 uur gedetailleerde informatie over ontslagvergoedingen, doorbetaling van secundaire arbeidsvoorwaarden en ontslagdocumenten. Ons team zal beschikbaar zijn om al uw vragen te beantwoorden en ondersteuning te bieden waar nodig.

Hoogachtend,

Tesla

Gevolgen voor getroffen werknemers

Sommige werknemers ontdekten dat ze waren afgesloten van de interne apps en systemen van Tesla toen ze aan het werk gingen, wat suggereerde dat de ontslagen onmiddellijk vielen. Volgens de e-mail ontvangen de getroffen werknemers binnen 48 uur informatie over ontslagvergoedingen, voortzetting van secundaire arbeidsvoorwaarden en andere ontslagdocumenten. Verder beloofde Tesla hulp te bieden en te reageren op vragen over de omstandigheden.

Hoewel het personeelsbestand van het bedrijf volgens de eerste berichten met 10% is ingekrompen, speculeerden sommige werknemers dat het werkelijke aantal dichter bij 20% zou liggen. Het precieze aantal werknemers dat door de ontslagen wordt getroffen is nog onbekend. Geruchten over een belangrijke algemene vergadering maken de kwestie nog onduidelijker.

Eerdere ontslagen en verklaring CEO

Tesla heeft zijn personeelsbestand al eerder ingekrompen; in 2022 kondigde CEO Elon Musk een daling van tien procent aan. Musk benadrukte hoe cruciaal het is om kosten te besparen en de productie op te voeren om het bedrijf voor te bereiden op de volgende expansieronde. Ondanks deze acties eindigden de aandelen van Tesla veel lager na de aangekondigde ontslagen.

Reactie van de markt en speculatie

Tesla’s aandelen daalden met 5,6% na de aankondiging, wat duidt op ongerustheid bij beleggers over de koers en vooruitzichten van het bedrijf. De beslissing om het lang beloofde Model 2, een betaalbare auto, op de lange baan te schuiven, heeft de twijfels over Tesla’s uitbreidingsplan voor de massamarkt doen toenemen.

De sector van elektrische voertuigen (EV) heeft met meer problemen te kampen dan alleen de ontslagen bij Tesla; onderbrekingen in de toeleveringsketen en een afnemende vraag hebben gevolgen voor bedrijven over de hele wereld. Deze overwegingen hebben hun weerslag gehad, zoals blijkt uit de leveringscijfers van Tesla voor het eerste kwartaal, die onder de verwachtingen van Wall Street lagen.

Perspectief van Elon Musk

Tesla begrijpt dat de autobranche moet evolueren om concurrerend te blijven, vooral wanneer de behoeften van klanten veranderen. Tesla maakt zich op om een nieuw voertuigplatform van de volgende generatie te introduceren, ondanks recente aanpassingen aan de huidige modellen, zoals het bijgewerkte Model 3 en de Cybertruck. Dit platform, dat naar verwachting in de tweede helft van 2025 wordt gelanceerd, zal de volgende auto’s aandrijven, waaronder de langverwachte Robotaxi en een voertuig dat 25.000 dollar moet gaan kosten.

In een bericht op X benadrukte Elon Musk de noodzaak van regelmatige herstructurering en vereenvoudiging om de vijf jaar om Tesla naar de volgende groeifase te brengen. Deze iteratieve strategie garandeert de flexibiliteit en wendbaarheid van de organisatie bij veranderende marktomstandigheden.

Ongeveer elke 5 jaar moeten we het bedrijf reorganiseren en stroomlijnen voor de volgende groeifase

Elon Musk (@elonmusk) 15 april 2024

Als het bedrijf vooruitgaat, moet het de zorgen van investeerders wegnemen, een duidelijke visie uitdragen en veerkracht tonen bij tegenslagen. Met CEO Elon Musk aan het roer blijft Tesla klaar om de toekomst van transport vorm te geven ondanks de huidige turbulentie.

Geef een reactie