Social Media
Light
Dark

Tesla kohtaa myllerryksen: Sijoittajien ahdistus: lähdöt, irtisanomiset ja sijoittajien ahdistus

Tesla-Faces-Turmoil-Departures-Layoffs-and-Investor-Anxiety

Tesla on juuri nyt tienhaarassa. Sijoittajien luottamus on kyseenalaistettu, ja johtajista on poistunut huomattavia henkilöitä, minkä vuoksi yhtiö on vähentänyt huomattavasti työpaikkojaan. Keskeisten johtajien viimeaikaiset lähdöt ja merkittävä työvoiman vähentäminen horjuttavat sijoittajien luottamusta. Yhtiön suunnasta herää kysymyksiä. Rohan Patelin ja Drew Baglinon kaltaisten henkilöiden lähdön ja 10 prosenttia henkilöstöstä koskevien irtisanomisten myötä Teslan paine kasvaa. Nämä tapahtumat korostavat Teslan toimitusjohtajan Elon Muskin kohtaamia vaikeuksia, kun hän johtaa yritystä sen kehityksen käännekohdassa.

Lähdöt horjuttavat sijoittajien luottamusta

Keskeiset Teslan johtajat, kuten julkisesta politiikasta ja liiketoiminnan kehittämisestä vastaava varatoimitusjohtaja Rohan Patel ja voimansiirrosta vastaava vanhempi varatoimitusjohtaja Drew Baglino, jättivät hiljattain yrityksen, mikä järkytti sekä sijoittajayhteisöä että yritystä itseään. Wedbushin analyytikko Dan Ives kutsui heidän poistumistaan “vatsalihaksi” ja “odottamattomaksi”, mikä viittaa sähköajoneuvojen valmistajan vaikeisiin aikoihin.

Hänen lähtönsä on erittäin huomionarvoinen, sillä Baglino oli keskeisessä asemassa Teslan Powertrain- ja Energy-ohjelmien kehittämisessä. Hänen roolinsa huhutussa“Model 2” -aloitteessa, jonka tavoitteena on tarjota 25 000 dollarin hintainen ajoneuvo julkisille markkinoille, lisää entisestään Teslan tuleviin pyrkimyksiin liittyvää mysteeriä.

Kustannusten leikkaustoimenpiteet

Tesla päätti irtisanoa vähintään 10 prosenttia henkilöstöstään vastauksena alittaviin Q1-toimituksiin. Vaikka Ives pitää tätä ennakoivana toimenpiteenä, hän korostaa myös selkeän viestinnän merkitystä ennen tulosjulkistusta. Maailmanlaajuisen kysynnän heikkoudesta huolestuneina sijoittajat haluavat tietää lisää Teslan kustannusten leikkausstrategiasta, tuotekehityksestä ja yleisestä visiosta.

Paine kasvaa tulosjulkistusta varten

Teslan ensi viikolla järjestämän tulosneuvottelun odotetaan olevan yksi yhtiön historian tärkeimmistä, kun se selviytyy vaikeista olosuhteista. Sijoittajat odottavat toimitusjohtaja Elon Muskilta selvennystä ja varmuutta yhtiön tulevasta suunnasta ja strategioista nykyisten ongelmien ratkaisemiseksi.

Wedbushin analyytikot varoittavat, että Tesla on käännekohdassa ja sen on selvittävä nykyisestä myllerryksestään, jotta tulevaisuudessa ei tule synkempiä aikoja. Vaikka he säilyttävät positiivisen arvionsa ja pitävät Teslan “Outperform”-luokituksen ja 300 dollarin hintatavoitteen, he myöntävät, että yhtiön tulevaisuuteen liittyy epävarmuutta.

“Katu haluaa ja TARVITSEE vastauksia ensi viikolla Teslan 1Q-konferenssipuhelussa ensi tiistaina 23. huhtikuuta kellon jälkeen, sillä viime kuukausien huonojen uutisten sarja on ollut kauhukuva Teslan tarinan sijoittajille. Meidän on kuultava kustannusten leikkaamisen perustelut, strategia jatkossa, tuotetiekartta ja kokonaisnäkemys Muskilta, muuten monet sijoittajat saattavat suunnata hisseihin tämän kategorian 5 täydellisen myrskyn aikana, jossa Tesla näkee heikon kysynnän maailmanlaajuisesti vuonna 2024.””

Tesla ilmoittaa irtisanomisista

Teslan yhteisöä on viime aikoina ravistellut sähköautovalmistajan ilmoitus, jonka mukaan se aikoo irtisanoa noin 10 prosenttia henkilöstöstään. Tämä valinta yhdessä kahden merkittävän johtajan lähdön kanssa merkitsee huomattavaa muutosta organisaatiossa. Asianomaisille työntekijöille ilmoitettiin irtisanomisista sähköpostitse varhain maanantaiaamuna. Edellisestä sunnuntaista lähtien työntekijöille oli ilmoitettu, että irtisanomiset tulevat voimaan välittömästi.

Teslan työntekijöilleen lähettämä sähköpostiviesti, jossa ilmoitettiin irtisanomisista, on luettavissa alla.

Arvoisa työntekijä,

Tänään kerromme merkittävästä päätöksestä, joka vaikuttaa koko organisaatioon ja suoraan sinuun.

Vuosien varrella olemme kasvaneet nopeasti useiden tehtaiden skaalautuessa ympäri maailmaa. Tämän nopean kasvun myötä tietyillä alueilla on ollut päällekkäisiä rooleja ja työtehtäviä. Kun valmistelemme yritystä seuraavaan kasvuvaiheeseen, on erittäin tärkeää tarkastella yrityksen jokaista osa-aluetta kustannusten vähentämiseksi ja tuottavuuden lisäämiseksi.

Osana tätä pyrkimystä olemme käyneet läpi organisaation perusteellisesti ja tehneet vaikean päätöksen vähentää henkilöstömme määrää maailmanlaajuisesti. Valitettavasti tämä rakenneuudistus on johtanut siihen, että sinun asemasi on lakkautettu. Tiedäthän, että tätä päätöstä ei tehty kevyesti, ja olemme erittäin kiitollisia kovasta työstäsi ja omistautumisestasi, jota olet tehnyt meillä työskennellessäsi. Viimeinen työpäiväsi on tänään 14. huhtikuuta 2024. Tästä lähtien sinun ei tarvitse enää tehdä mitään työtä, eikä sinulla ole enää pääsyä Teslan järjestelmiin ja fyysisiin toimipisteisiin.

Ymmärrämme, että tämä uutinen on vaikea, ja olemme sitoutuneet tukemaan sinua tämän siirtymän aikana. Saat yksityiskohtaista tietoa eropaketeista, etuuksien jatkumisesta ja eroamisasiakirjoista 48 tunnin kuluessa. Tiimimme on käytettävissäsi vastaamaan kaikkiin kysymyksiisi ja tarjoamaan tukea tarvittaessa.

Ystävällisin terveisin,

Tesla

Vaikutukset asianomaisille työntekijöille

Jotkut työntekijät huomasivat, että heidät oli lukittu ulos Teslan sisäisistä sovelluksista ja järjestelmistä, kun he tulivat töihin, mikä viittaa siihen, että irtisanomiset tapahtuivat välittömästi. Sähköpostin mukaan 48 tunnin kuluessa työntekijät, joita asia koskee, saavat tietoa eropaketeista, etuuksien jatkumisesta ja muista eroa koskevista asiakirjoista. Lisäksi Tesla lupasi tarjota apua ja vastata kaikkiin olosuhteisiin liittyviin tiedusteluihin.

Vaikka yhtiön henkilöstöä vähennettiin 10 prosenttia, ensimmäisten raporttien mukaan jotkut työntekijät arvelivat, että todellinen luku olisi lähempänä 20 prosenttia. Lomautuksista kärsivien työntekijöiden tarkkaa lukumäärää ei vielä tiedetä. Huhut tärkeästä koko henkilöstön kokouksesta tekevät asiasta entistäkin epäselvemmän.

Aiemmat irtisanomiset ja toimitusjohtajan lausunto

Tesla on vähentänyt henkilöstöään jo aiemminkin; vuonna 2022 toimitusjohtaja Elon Musk ilmoitti kymmenen prosentin vähennyksestä. Musk korosti, kuinka tärkeää on leikata kuluja ja lisätä tuotantoa, jotta yritys voisi valmistautua seuraavaan laajennuskierrokseen. Näistä toimista huolimatta Teslan osake päätyi huomattavasti alemmas ilmoitettujen irtisanomisten jälkeen.

Markkinoiden reaktio ja spekulaatiot

Teslan osake laski 5,6 prosenttia ilmoituksen jälkeen, mikä kertoo sijoittajien huolestuneisuudesta yhtiön kurssia ja näkymiä kohtaan. Päätös hyllyttää pitkään luvattu Model 2, kohtuuhintainen auto, on lisännyt epäilyjä Teslan massamarkkinoiden laajentumissuunnitelmasta.

Sähköajoneuvoalalla on muitakin vaikeuksia kuin vain Teslan irtisanomiset; toimitusketjun katkokset ja kysynnän väheneminen vaikuttavat yrityksiin maailmanlaajuisesti. Näillä seikoilla on ollut vaikutusta, mikä näkyy Teslan ensimmäisen neljänneksen toimitusluvuissa, jotka jäivät Wall Streetin ennusteita pienemmiksi.

Elon Muskin näkökulma

Tesla ymmärtää, että autoteollisuuden on kehityttävä pysyäkseen kilpailukykyisenä, etenkin kun asiakkaiden tarpeet muuttuvat. Tesla valmistautuu ottamaan käyttöön uuden, seuraavan sukupolven ajoneuvoalustan huolimatta viimeaikaisista muutoksista nykyisiin malleihin, kuten päivitettyyn Model 3: een ja Cybertruckiin. Tämä alusta, jonka odotetaan lanseerattavan vuoden 2025 jälkipuoliskolla, tulee käyttämään seuraavia autoja, kuten paljon odotettua Robotaxia ja ajoneuvoa, jonka on tarkoitus maksaa 25 000 dollaria.

X:ssä julkaistussa viestissä Elon Musk korosti, että Teslan siirtämiseksi seuraavaan kasvuvaiheeseen tarvitaan säännöllisiä rakenneuudistuksia ja yksinkertaistamista viiden vuoden välein. Tämä iteratiivinen strategia takaa organisaation joustavuuden ja ketteryyden muuttuvissa markkinaolosuhteissa.

Noin viiden vuoden välein meidän on järjestettävä yritys uudelleen ja virtaviivaistettava sitä seuraavaa kasvuvaihetta varten

Elon Musk (@elonmusk) 15. huhtikuuta 2024

Kun yhtiö etenee eteenpäin, sen on otettava huomioon sijoittajien huolenaiheet, muotoiltava selkeä visio ja osoitettava kestävyyttä vastoinkäymisissä. Toimitusjohtaja Elon Muskin johdolla Tesla on edelleen valmis jatkamaan liikenteen tulevaisuuden muokkaamista nykyisestä myllerryksestä huolimatta.

Vastaa