Social Media
Light
Dark

SpaceX slutför statiskt brandtest för Booster 11

SpaceX Completes Static Fire Test for Booster 11

SpaceX genomförde nyligen en viktig milstolpe i sitt Starship-program genom att avfyra alla 33 Raptor-motorer på Booster 11. Detta test kan äga rum så tidigt som nästa månad och är ett förspel till den fjärde testflygningen. Den statiska avfyrningen av Starship-programmet är en annan viktig utveckling för SpaceX. Med sina 33 motorer är bärraketen Super Heavy avgörande för företagets rymdutforskning.

SpaceX: Förberedelser och testprocess

SpaceX hade redan framgångsrikt testat Ship 29 genom två statiska bränder före denna. Ship 29 fördes sedan tillbaka till produktionsplatsen för att slutföra de sista förberedelserna inför uppskjutningen. Inte långt senare började testningen av Super Heavy-boostern.

Highway 4 flyttade Booster 11 från tillverkningsanläggningen till uppskjutningsplatsen. Efter ankomsten till platsen användes ätpinnar för att hissa upp raketen på uppskjutningsfästet, och en dag senare började SpaceX göra de sista förberedelserna inför testet.

Det statiska brandtestet

Säkerhetsfunktioner som FireX och vattensläckningssystem aktiverades under nedräkningen för att sprida gaser och skydda uppskjutningsplatsen. Alla 33 Raptor-motorer tjöt till liv när de tändes och fungerade i cirka 7 eller 8 sekunder innan de stängdes av. Strax efter testet publicerade SpaceX drönarbilder som visade motorernas enorma kraft och avslöjade chockvågor i avgasplymen.

Granskning efter testet och framtida planer

Efter den statiska branden kommer SpaceX att utvärdera alla tillgängliga data för att besluta vad som ska göras härnäst. Det kan handla om att förbereda sig för det kommande fjärde flygprovet som är planerat till nästa månad eller att göra ytterligare en statisk brand.

På produktionsanläggningen genomför skepp 29 de sista kontrollerna, inklusive byte av värmesköldplattorna på rymdfarkostens nos. Ship 29 kommer att föras tillbaka till uppskjutningsplatsen när den är klar för att integreras med Booster 11.

SpaceX hoppas att Starships återanvändbarhet ska göra det lättare att utforska och kolonisera Mars och månen med en begränsad budget. NASA har redan valt Starship som sin huvudsakliga bemannade landare för sitt Artemis-program. Resor med besättning till månens sydpol kommer att inledas redan i september 2026.

Lämna ett svar