Social Media
Light
Dark

Teslan uusi turvaominaisuus: Kuljettajan uneliaisuusvaroitus

Tesla New Safety Feature: Driver Drowsiness Warning

Tesla on ottanut käyttöön kuljettajan uneliaisuusvaroituksen liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Tämä Teslan uusi järjestelmä käyttää ohjaamoon suunnattua kameraa kuljettajien uneliaisuuden merkkien havaitsemiseen, ja sen tarkoituksena on estää väsymyksestä johtuvat onnettomuudet. Vahvat kuljettajan valvontajärjestelmät ovat yksi nykyautojen tärkeimmistä ominaisuuksista. Nämä laitteet auttavat välttämään tarkkaamattomuuden ja uneliaisuuden aiheuttamia törmäyksiä. Erityisesti uneliaisuus on herättänyt paljon huolta, koska se voi johtaa tappaviin kolareihin.

Hälyttävät tilastot

National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) on julkaissut hälyttäviä tietoja päihtyneenä ajamisesta. Vuonna 2021 kuutisensataa kahdeksankymmentäneljä ihmistä menetti henkensä onnettomuuksissa, jotka johtuivat ajoneuvoa käyttäessään torkahtaneista kuljettajista. Lisäksi vuonna 2017 tapahtui 91 000 poliisin raportoimaa kolaria, joissa oli mukana päihtyneitä kuljettajia, ja niissä loukkaantui arviolta 50 000 ihmistä ja kuoli noin 800 ihmistä.

Teslan uusi kuljettajan uneliaisuusvaroitus

Tesla pyrkii aktiivisesti puuttumaan uneliaaseen ajamiseen ottamalla käyttöön uuden turvallisuusominaisuuden nimeltä Driver Drowsiness Warning. Tämän tekniikan tarkoituksena on tunnistaa kuljettajien väsymysindikaattorit tarkkailemalla heidän kasvojensa ilmeitä ja ajotapojaan.

Aktivointiolosuhteet

Kuljettajan uneliaisuusvaroitus aktivoituu, kun tietyt ehdot täyttyvät. Se aktivoituu, kun autoa on ajettu vähintään 10 minuuttia yli 65 km/h (40 mph) nopeudella ilman Autopilotin käyttöä. Nämä edellytykset takaavat, että kuljettaja on vastuussa autosta.

Matkustamoon suunnatun kameran hyödyntäminen

Tesla pitää kuljettajia silmällä matkustamoon päin olevan kameran avulla. Kamera tarkkailee kuljettajan toimia ja ilmeitä nähdäkseen, vaikuttavatko he uneliailta tai ovatko he vaarassa nukahtaa. Se on elintärkeä väline havaitsemisprosessissa.

Teslan kuljettajien valvonnan kehitys

Ajan mittaan Teslan kuljettajavalvontastrategia on muuttunut. Aluksi pääpaino oli ohjauspyörän vääntömomentin havaitsemisessa. Varmistaakseen, että kuljettajat kiinnittävät huomionsa eivätkä käytä käsilaitteita, Tesla kuitenkin asensi vuonna 2021 matkustamoon suunnatun kameran.

Kuljettajan uneliaisuusvaroitus käyttää monipuolista lähestymistapaa. Se ottaa huomioon kuljettajan kasvojen piirteet, kuten haukottelun, räpäytystaajuuden ja ajotavat, kuten kaistavaroitukset. Kun uneliaisuuden merkkejä havaitaan, järjestelmä näyttää visuaalisen varoituksen näytöllä ja antaa äänimerkin.

Valinnainen ominaisuus

Vaikka kuljettajan uneliaisuusvaroitus on hyödyllinen turvallisuusominaisuus, se on valinnainen. Sen voi kytkeä pois päältä auton asetuksista, mutta turvallisen käytön edistämiseksi se kytkeytyy aina uudelleen päälle jokaisen matkan alussa.

Kuljettajan uneliaisuusvaroitus on merkittävä askel Teslalle. Aiemmat valvontajärjestelmät keskittyivät pääasiassa Autopilotin käyttöön, mutta tämä ominaisuus valvoo kuljettajia aktiivisesti myös silloin, kun Autopilotti ei ole käytössä. Siitä odotetaan tulevan Teslan seuraava aktiivinen turvallisuusominaisuus.

Julkaisupäivä ja saatavuus

Teslan eurooppalaisessa omistajan käsikirjassa on tietoa tästä ominaisuudesta, mikä viittaa siihen, että se julkaistaan pian. Tällä hetkellä se ei kuitenkaan näytä olevan aktiivinen. Tesla julkaisee yleensä uusia ominaisuuksia tietyillä alueilla ennen kuin ne tulevat laajasti saataville. Teslan eurooppalainen omistajan käsikirja on alkanut sisältää ominaisuuden:

“Kuljettajan uneliaisuusvaroitus on suunniteltu ilmoittamaan kuljettajille, jotka vaikuttavat uneliailta, seuraamalla kuljettajan kasvonpiirteitä sekä ajokäyttäytymistä uneliaisuuteen viittaavien mallien määrittämiseksi. Kun kuljettajan uneliaisuus havaitaan, varoitus näytetään korttialueen kosketusnäytöllä ja hälytysääni kuuluu.”

Teslan uusi järjestelmä laskee muun muassa silmänräpäykset ja haukottelut kuljettajan uneliaisuuden mittaamiseksi. Kun nämä tiedot yhdistetään ajokäyttäytymiseen, ne muodostavat kokonaiskuvan kuljettajan terveydentilasta. Kuljettajien uneliaisuuden merkkien seuraamisella pyritään ehkäisemään väsymyksestä johtuvia onnettomuuksia, mikä tekee teistä lopulta turvallisempia kaikille. Kun tämä ominaisuus otetaan vähitellen käyttöön, se edistää Teslan jatkuvaa sitoutumista kuljettajien turvallisuuteen ja kuljettajaa avustavien teknologioiden kehittämiseen.

Vastaa