Social Media
Light
Dark

Ny säkerhetsfunktion i Tesla: Varning för dåsighet hos föraren

Tesla New Safety Feature: Driver Drowsiness Warning

Tesla har introducerat en varning för dåsighet hos föraren för att förbättra trafiksäkerheten. Teslas nya system använder kameran som är riktad mot kupén för att övervaka om föraren visar tecken på dåsighet, i syfte att förhindra olyckor som orsakas av trötthet. Starka förarövervakningssystem är en av de viktigaste funktionerna i moderna bilar. De hjälper till att undvika kollisioner som orsakas av ouppmärksamhet och sömnig körning. I synnerhet sömnig körning har väckt stor oro eftersom det kan leda till dödliga krockar.

Alarmerande statistik

National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) har publicerat alarmerande uppgifter om berusad körning. Sexhundraåttiofyra personer miste livet i incidenter under 2021 på grund av att förare nickade till medan de körde ett fordon. Dessutom inträffade 91 000 polisrapporterade krascher med berusade förare under 2017, med uppskattningsvis 50 000 skador och cirka 800 dödsfall.

Tesla varnar för sömnighet hos förare

Tesla arbetar aktivt för att ta itu med problemet med sömnig körning genom att införa en ny säkerhetsfunktion som kallas Driver Drowsiness Warning. Denna teknik är avsedd att identifiera förarens trötthetsindikatorer genom att observera deras ansiktsuttryck och körvanor.

Villkor för aktivering

Varningsfunktionen för förardåsighet aktiveras när vissa villkor är uppfyllda. Den aktiveras när bilen körs i minst 10 minuter i en hastighet som överstiger 65 km/h (40 mph) utan att Autopilot används. Dessa krav garanterar att föraren har kontroll över bilen.

Utnyttja kameran som vetter mot förarhytten

Tesla håller ett öga på förarna med hjälp av kameran som är vänd mot kupén. Kameran tittar på förarens handlingar och ansiktsuttryck för att se om föraren verkar sömnig eller riskerar att slumra till. Det är ett viktigt verktyg i detekteringsprocessen.

Utvecklingen av Teslas förarövervakning

Med tiden har Teslas strategi för förarövervakning förändrats. Till en början låg tonvikten på detektering av rattvridmoment. För att säkerställa att förarna var uppmärksamma och inte använde handhållna enheter installerade Tesla dock en kamera riktad mot kupén 2021.

Varningen för dåsighet använder en mångfacetterad metod. Den tar hänsyn till förarens ansiktsuttryck, t.ex. gäspningar, blinkfrekvenser och körmönster, t.ex. filvarningar. När tecken på dåsighet upptäcks visar systemet en visuell varning på skärmen och avger ett ljudlarm.

Tillvalsfunktion

Även om förarvarningen är en användbar säkerhetsfunktion är den valfri. Den kan stängas av i bilens inställningar, men för att främja säker användning kommer den alltid att slås på igen i början av varje resa.

Varningen för förardåsighet är ett viktigt steg för Tesla. Medan tidigare övervakningssystem främst fokuserade på Autopilot-användning, övervakar den här funktionen aktivt förare även när Autopilot inte är aktiverad. Den förväntas bli Teslas nästa aktiva säkerhetsfunktion.

Datum för lansering och tillgänglighet

I den europeiska instruktionsboken för Tesla finns information om den här funktionen, vilket tyder på att den snart kommer att lanseras. Från och med nu verkar den dock inte vara aktiv. Tesla lanserar vanligtvis nya funktioner i specifika regioner innan de görs allmänt tillgängliga. Den europeiska ägarmanualen för Tesla har börjat inkludera funktionen:

“Varningen för dåsighet är utformad för att meddela förare som verkar vara dåsiga genom att övervaka förarens ansiktsegenskaper samt körbeteende för att fastställa mönster som tyder på dåsighet. När sömnighet hos föraren upptäcks visas en varning på pekskärmen i kortområdet och en varningssignal ljuder.”

Teslas nya system räknar bland annat blinkningar och gäspningar för att mäta förarens sömnighet. I kombination med körbeteende ger dessa data en fullständig bild av förarens hälsa. Att övervaka förare för tecken på dåsighet syftar till att förhindra olyckor som orsakas av trötthet, vilket i slutändan gör vägarna säkrare för alla. När den här funktionen gradvis rullas ut kommer den att bidra till Teslas pågående engagemang för förarsäkerhet och utvecklingen av förarassistansteknik.

Lämna ett svar