Social Media
Light
Dark

Ny sikkerhedsfunktion i Tesla: Advarsel om døsighed hos føreren

Tesla New Safety Feature: Driver Drowsiness Warning

Tesla har introduceret en Driver Drowsiness Warning for at forbedre trafiksikkerheden. Dette nye Tesla-system bruger kameraet, der vender ind mod kabinen, til at overvåge føreren for tegn på døsighed og har til formål at forhindre ulykker forårsaget af træthed. Stærke førerovervågningssystemer er en af de vigtigste funktioner i moderne biler. De hjælper med at undgå kollisioner forårsaget af uopmærksomhed og søvnig kørsel. Især søvnig kørsel har givet anledning til mange bekymringer, fordi det kan resultere i dødelige sammenstød.

Alarmerende statistikker

National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) har udgivet alarmerende data om spirituskørsel. Seks hundrede fireogfirs personer mistede livet i hændelser i 2021 på grund af bilister, der nikkede en skalle, mens de kørte bil. Derudover var der 91.000 politirapporterede sammenstød med berusede bilister i 2017, med anslået 50.000 skader og omkring 800 dødsfald.

Teslas nye advarsel om døsighed

Tesla arbejder aktivt på at løse problemet med døsig kørsel ved at introducere en ny sikkerhedsfunktion kaldet Driver Drowsiness Warning. Denne teknologi er beregnet til at identificere førerens træthedsindikatorer ved at observere deres ansigtsudtryk og kørevaner.

Betingelser for aktivering

Driver Drowsiness Warning-funktionen aktiveres, når visse betingelser er opfyldt. Den aktiveres, når bilen har kørt i mindst 10 minutter med en hastighed på over 65 km/t (40 mph) uden brug af Autopilot. Disse krav garanterer, at føreren har ansvaret for bilen.

Udnyttelse af kameraet, der vender mod kabinen

Tesla holder øje med føreren ved hjælp af et kamera, der vender ind mod kabinen. Kameraet holder øje med førerens handlinger og ansigtsudtryk for at se, om vedkommende virker søvnig eller er i fare for at døse hen. Det er et vigtigt værktøj i detektionsprocessen.

Udviklingen af Teslas førerovervågning

Over tid har Teslas strategi for førerovervågning ændret sig. I starten lå vægten på detektering af rattets drejningsmoment. For at sikre, at førerne var opmærksomme og ikke brugte håndholdte enheder, installerede Tesla dog et kamera, der vendte mod kabinen, i 2021.

Driver Drowsiness Warning anvender en multifacetteret tilgang. Den tager højde for førerens ansigtstræk som f.eks. gaben, blinkfrekvenser og kørselsmønstre som f.eks. vognbaneadvarsler. Når der registreres tegn på døsighed, viser systemet en visuel advarsel på skærmen og udsender en akustisk alarm.

Valgfri funktion

Selvom det er en nyttig sikkerhedsfunktion, er Driver Drowsiness Warning valgfri. Den kan slås fra i bilens indstillinger, men for at fremme sikker brug vil den altid blive slået til igen i begyndelsen af hver tur.

Denne advarsel mod døsighed hos føreren er et stort skridt for Tesla. Mens tidligere overvågningssystemer primært fokuserede på brug af Autopilot, overvåger denne funktion aktivt føreren, selv når Autopilot ikke er aktiveret. Det forventes at blive Teslas næste aktive sikkerhedsfunktion.

Udgivelsesdato og tilgængelighed

Den europæiske brugervejledning til Tesla indeholder oplysninger om denne funktion, hvilket indikerer, at den snart vil blive frigivet. Men lige nu ser den ikke ud til at være aktiv. Tesla frigiver typisk nye funktioner i bestemte regioner, før de gøres bredt tilgængelige. Den europæiske brugervejledning til Tesla er begyndt at inkludere funktionen:

“Driver Drowsiness Warning er designet til at underrette førere, der ser ud til at være døsige, ved at overvåge førerens ansigtskarakteristika samt køreadfærd for at bestemme mønstre, der indikerer døsighed. Når der registreres døsighed hos føreren, vises en advarsel på touchskærmen i kortområdet, og der lyder en alarm.”

Teslas nye system tæller blandt andet blink og gaben for at måle, om føreren er døsig. Sammen med kørselsadfærden giver disse data et komplet billede af førerens helbred. Overvågning af chauffører for tegn på døsighed har til formål at forhindre ulykker forårsaget af træthed, hvilket i sidste ende gør vejene mere sikre for alle. Når denne funktion gradvist rulles ud, vil den bidrage til Teslas løbende engagement i førersikkerhed og udviklingen af førerassistanceteknologier.

Skriv et svar