Social Media
Light
Dark

Tesla nieuwe veiligheidsvoorziening: Waarschuwing slaperigheid bestuurder

Tesla New Safety Feature: Driver Drowsiness Warning

Tesla heeft een Driver Drowsiness Warning (waarschuwing bij slaperigheid) geïntroduceerd om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dit nieuwe systeem van Tesla gebruikt de camera in de cabine om bestuurders te controleren op tekenen van slaperigheid, met als doel ongelukken door vermoeidheid te voorkomen. Sterke bestuurderscontrolesystemen zijn een van de belangrijkste kenmerken van moderne auto’s. Deze systemen helpen botsingen te voorkomen die worden veroorzaakt door vermoeidheid. Deze apparaten helpen botsingen te voorkomen die worden veroorzaakt door onoplettend en slaperig rijden. Vooral slaperig rijden heeft tot veel bezorgdheid geleid omdat het dodelijke ongevallen tot gevolg kan hebben.

Alarmerende statistieken

De National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) heeft alarmerende gegevens vrijgegeven over rijden onder invloed. Zeshonderdvierentachtig personen kwamen om het leven bij incidenten in 2021 als gevolg van bestuurders die in slaap dommelden tijdens het besturen van een voertuig. Daarnaast waren er in 2017 91.000 door de politie gerapporteerde ongevallen met dronken bestuurders, met naar schatting 50.000 verwondingen en ongeveer 800 dodelijke slachtoffers.

Tesla nieuwe waarschuwing voor slaperigheid bestuurder

Tesla is actief bezig om het probleem van slaperig rijden aan te pakken door een nieuwe veiligheidsfunctie te introduceren: de Driver Drowsiness Warning. Deze technologie is bedoeld om vermoeidheidsindicatoren van bestuurders te identificeren door hun gezichtsuitdrukkingen en rijgewoonten te observeren.

Activeringsvoorwaarden

De Driver Drowsiness Warning-functie wordt geactiveerd wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. De functie wordt geactiveerd wanneer er minstens 10 minuten met de auto wordt gereden met een snelheid hoger dan 65 km/u (40 mph) zonder Autopilot te gebruiken. Deze voorwaarden garanderen dat de bestuurder de auto onder controle heeft.

Camera in cabine gebruiken

Tesla houdt bestuurders in de gaten met behulp van een camera die naar de cabine is gericht. Deze camera kijkt naar de handelingen en gezichtsuitdrukkingen van de bestuurder om te zien of hij slaperig lijkt of dreigt in te dommelen. Het is een essentieel hulpmiddel in het detectieproces.

Evolutie van Tesla’s bestuurdersmonitoring

In de loop der tijd is de strategie van Tesla voor het monitoren van de bestuurder veranderd. In het begin lag de nadruk op stuurwieldetectie. Om er zeker van te zijn dat bestuurders opletten en geen handheld apparaten gebruiken, installeerde Tesla in 2021 echter een camera die naar de cabine gericht is.

De Driver Drowsiness Warning maakt gebruik van een veelzijdige benadering. Het houdt rekening met gezichtskenmerken van de bestuurder zoals geeuwen, knipperfrequenties en rijpatronen zoals waarschuwingen voor het gebruik van de rijstrook. Als er tekenen van slaperigheid worden gedetecteerd, geeft het systeem een visuele waarschuwing weer op het scherm en klinkt er een geluidsalarm.

Optionele functie

Hoewel het een nuttige veiligheidsfunctie is, is de Driver Drowsiness Warning optioneel. Het kan worden uitgeschakeld in de instellingen van de auto, maar om veilig gebruik te bevorderen, wordt het altijd weer ingeschakeld aan het begin van elke rit.

Deze Driver Drowsiness Warning-functie is een belangrijke stap voor Tesla. Terwijl eerdere bewakingssystemen zich voornamelijk richtten op het gebruik van de Autopilot, houdt deze functie actief toezicht op bestuurders, zelfs wanneer de Autopilot niet is ingeschakeld. Naar verwachting wordt dit de volgende actieve veiligheidsfunctie van Tesla.

Releasedatum en toegankelijkheid

De Europese gebruikershandleiding van Tesla bevat informatie over deze functie, wat erop wijst dat deze binnenkort wordt uitgebracht. Op dit moment lijkt deze functie echter nog niet actief te zijn. Tesla brengt nieuwe functies meestal uit in specifieke regio’s voordat ze algemeen beschikbaar worden. In de Europese handleiding van Tesla is de functie inmiddels opgenomen:

“De Driver Drowsiness Warning is ontworpen om bestuurders die slaperig lijken te zijn te waarschuwen door de gezichtskenmerken van de bestuurder en het rijgedrag te controleren om patronen vast te stellen die wijzen op slaperigheid. Wanneer slaperigheid wordt gedetecteerd, wordt er een waarschuwing weergegeven op het touchscreen in de kaartenzone en klinkt er een geluidssignaal.”

Het nieuwe systeem van Tesla telt knipperen en gapen, naast andere maatregelen om slaperigheid van de bestuurder te meten. In combinatie met het rijgedrag geven deze gegevens een compleet beeld van de gezondheid van de bestuurder. Het controleren van bestuurders op tekenen van slaperigheid is bedoeld om ongelukken als gevolg van vermoeidheid te voorkomen, waardoor de wegen uiteindelijk veiliger worden voor iedereen. Naarmate deze functie geleidelijk wordt uitgerold, zal het bijdragen aan Tesla’s voortdurende toewijding aan de veiligheid van bestuurders en de vooruitgang van bestuurdersassistentie technologieën.

Geef een reactie