Social Media
Light
Dark

Tesla annuleert Gigafactory-gesprekken met Valencia na informatielek

Spanje, de op één na grootste autoproducent van Europa, wil profiteren van de COVID-stimuleringsfondsen van de Europese Unie om autofabrikanten aan te moedigen te investeren in de productie van elektrische voertuigen en batterijen. Nu de EU van plan is om voertuigen met traditionele verbrandingsmotoren uit te faseren, ziet Spanje een kans om zichzelf te positioneren als een hub voor de productie van elektrische voertuigen. In Valencia, in het oosten van Spanje, staat al een autofabriek van Ford, dat van plan is daar elektrische voertuigen te gaan produceren.

In een onverwachte wending heeft Tesla besloten om zich terug te trekken uit de onderhandelingen met de regionale regering van Valencia, Spanje, over de ontwikkeling van een Gigafactory. De beslissing werd genomen nadat informatie over de onderhandelingen was uitgelekt naar de media, wat Tesla ertoe aanzette de gesprekken te beëindigen.

Eerder deze maand vertelde een vertegenwoordiger van de regionale overheid van Valencia aan Reuters dat de regionale overheid gesprekken had gevoerd met een niet nader genoemd bedrijf over een “belangrijke investering in de autosector”, maar weigerde verdere details te geven vanwege de vertrouwelijkheid van de gesprekken. De vertrouwelijkheid van deze onderhandelingen kwam echter in gevaar toen kennis over deze gesprekken openbaar werd. Deze schending van de vertrouwelijkheid maakte Tesla blijkbaar woedend en zorgde ervoor dat de besprekingen mislukten. Als gevolg hiervan wordt Valencia niet langer beschouwd als mogelijke locatie voor Tesla’s Gigafactory.

Valencia geschrapt van de lijst met kandidaten

De droom van Valencia om de toekomstige Gigafactory van Tesla te huisvesten is in duigen gevallen door de gevolgen van de uitgelekte onderhandelingen. Er moet worden opgemerkt dat er geen formele overeenkomst is bereikt tussen Tesla en het regionale bestuur van Valencia, ondanks berichten dat de onderhandelingen in volle gang waren. Een ander aspect dat Tesla’s beslissing kan hebben beïnvloed is het ogenschijnlijke gebrek aan betrokkenheid van de Spaanse president Pedro Sánchez, die niet kon ingrijpen vanwege het verbod van de Europese Unie op multilaterale bijeenkomsten in de aanloop naar de komende algemene verkiezingen in Spanje.

Wereldwijde concurrentie voor Tesla’s Gigafactory neemt toe

Andere landen grijpen de kans om deze enorme investering aan te trekken nu de kansen van Valencia om de Tesla Gigafactory te huisvesten slinken. Frankrijk is in de strijd gesprongen met een ontmoeting tussen president Emmanuel Macron en Tesla CEO Elon Musk om een mogelijke samenwerking te bespreken. Musk ontmoette de Italiaanse premier Giorgia Meloni tijdens zijn bezoek aan Europa. Daarnaast kwam India na een ontmoeting met premier Narendra Modi als kandidaat naar voren nadat Musk aanzienlijke investeringen in het land had beloofd.

Gezien de huidige situatie lijkt het onwaarschijnlijk dat Tesla zijn interesse in het opzetten van een Gigafactory in Valencia zal hervatten. De onthulde onderhandelingen en het daaropvolgende afbreken van de gesprekken hebben aanzienlijke obstakels opgeworpen voor toekomstige samenwerking. De regionale regering van Valencia, onder leiding van president Ximo Puig, voert haar pogingen op om internationale investeringen van andere bedrijven aan te trekken. Nadat Spanje zich terugtrok van de lijst met mogelijke vestigingsplaatsen ( ), kwam Portugal naar voren als een potentiële kandidaat om Tesla’s tweede Europese Gigafactory te huisvesten ( ).

Nu Spanje zich opmaakt voor verkiezingen, moet de regionale regering van Valencia haar inspanningen opvoeren om buitenlandse investeringen aan te trekken, terwijl Tesla op zoek gaat naar alternatieve locaties voor zijn Gigafactory. Tesla’s investeringswedloop gaat door en het drama rond de locatie van de Gigafactory blijft intrigeren.


Geef een reactie