Social Media
Light
Dark

Tesla en EV stuwen de verkoop van nieuwe auto’s in Europa met 18

In mei 2023 is het aantal inschrijvingen van nieuwe auto’s op de Europese automarkt aanzienlijk gestegen, met 18% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze stijging kan worden toegeschreven aan de toegenomen vraag naar elektrische voertuigen, met name Tesla’s, die de totale markt hebben ingehaald. De opkomst van batterij-elektrische auto’s, zoals de Tesla Model Y die wordt gebouwd in de Gigafactory in Berlijn, heeft bijgedragen aan deze stijging. Laten we deze groeiende trend in de Europese auto-industrie eens nader bekijken.

Europese bestuurders staan open voor elektrische voertuigen als hun volgende auto

Volgens een recent pan-Europees onderzoek, uitgevoerd door een toonaangevende autofabrikant, zijn 70 Europese bestuurders bereid om een elektrisch voertuig (EV) te overwegen als hun volgende auto. De belangrijkste reden voor deze trend zijn de milieuvoordelen van emissievrije voertuigen. Volgens de onderzoeksresultaten zijn de meeste Europese EV-bestuurders (89%) tevreden met hun elektrische rijervaring, die hun verwachtingen overtreft. Dit bemoedigende commentaar versterkt de groeiende interesse in EV.

Europa is een bloeiende markt geworden voor elektrische voertuigen. Hoewel de bevolking kleiner is dan die van China en de Verenigde Staten, maken de hogere gemiddelde inkomens in Europa EV’s betaalbaarder voor een groot deel van de bevolking. Verschillende Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, hebben strikte plannen geïntroduceerd om het gebruik van nieuwe voertuigen op fossiele brandstoffen uit te faseren en strenge emissielimieten te implementeren in grote steden. Deze regelgevende initiatieven bieden inwoners extra stimulansen om over te schakelen op elektrische voertuigen.

Sterke groei in de verkoop van elektrische voertuigen

De verkoop van batterij-elektrische voertuigen steeg met een indrukwekkende 66% tot 170.389 eenheden. Deze toename van de vraag naar elektrische auto’s is een belangrijke factor in de algehele groei van het aantal inschrijvingen van nieuwe voertuigen.

De verkoop van Tesla’s steeg dramatisch in mei 2023, met 29.600 verkochte voertuigen. Deze statistiek weerspiegelt een duizelingwekkende stijging van 1.920,5% ten opzichte van de verkoop van 1.465 eenheden in mei 2022. Tesla verkocht 138.294 eenheden van januari tot mei 2023, wat een aanzienlijke jaar-op-jaar stijging van 121,8′ betekent.

Trend naar elektrificatie in Europa

Accu-elektrische voertuigen zijn goed voor 14% van de nieuwe registraties. Elektrische voertuigen zitten in de lift op de Europese markt en waren in de eerste vijf maanden van 2023 goed voor ongeveer 14 inschrijvingen van nieuwe voertuigen.

De verkoop van batterij-elektrische voertuigen bedroeg meer dan 730.000 eenheden, een aanzienlijke stijging van 40% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De uitdagingen van de toeleveringsketen aangaan

De Volkswagen Group, Europa’s grootste autofabrikant, zag zijn verkoop met 20% stijgen. Ook Stellantis, een andere grote concurrent op de markt, zag zijn verkoop met 0,5% stijgen. Europese autofabrikanten hebben langdurige problemen met de toeleveringsketen overwonnen, waardoor ze de productie van voertuigen konden verhogen. Dit heeft geleid tot een langdurige groei van het aantal inschrijvingen van nieuwe voertuigen. Hoewel de problemen met de toeleveringsketen zijn afgenomen, worden klanten opnieuw geconfronteerd met stijgende kosten voor levensonderhoud en elektriciteit. Dit kan het opwaartse traject van de auto-industrie in gevaar brengen.

De Europese autosector heeft een aanzienlijke stijging van de verkoop van nieuwe auto’s gezien, voornamelijk door de groeiende vraag naar elektrische voertuigen. De uitzonderlijke verkoopcijfers van Tesla hebben een belangrijke rol gespeeld in deze expansie.

Bron : https://europe.autonews.com/automakers/europe-sales-jump-18-may-ev-demand-booms


Geef een reactie