Social Media
Light
Dark

Patent för Teslas banbrytande kabelstyrsystem

Tesla, världens största tillverkare av elfordon, har tagit ytterligare ett steg mot att revolutionera fordonsindustrin med sin senaste patentansökan för kabelstyrningsteknik. Denna banbrytande teknik använder endast elektrisk eller elektromekanisk teknik och eliminerar mekaniska länkar i styrsystemet. Med sina många fördelar jämfört med konventionella styrsystem utgör servostyrsystem ett betydande framsteg inom fordonsdesign.

Fördelar med Steer-by-Wire-teknik

Steer-by-wire-tekniken kan öka effektiviteten, möjliggöra bättre styrkombinationer och skapa möjligheter för avancerad cockpitdesign genom att eliminera mekaniska kopplingar. Tillverkningstiden för elfordon kan minskas dramatiskt med färre delar, vilket ökar tillverkningseffektiviteten. Genom att eliminera de vibrationer och ojämnheter som vanligtvis överförs via ratten ger den här tekniken dessutom en bättre körupplevelse. Denna funktion förbättrar körsäkerheten och komforten, vilket är särskilt användbart för äldre eller funktionshindrade förare.

Biltillverkaren skrev i sammanfattningen av patentansökan:

Ett styrsystem för kabelfordon för kontroll av fordonets sidorörelse tillhandahålls. Systemet innefattar ett vridmomentåterkopplingsställdon för ratt med två styrenheter, ett styrställdon för främre ratt med två motorer och styrenheter isolerade per zon, två separata strömförsörjningsenheter, två separata fordonskommunikationsnät i separata ledningsnät, och tre privata systemkommunikationsnät mellan varje styrsystemsnod. De redundanta komponenterna är isolerade per zon så att gemensamma felorsaker inte utsätter systemet för risker när en eller flera av komponenterna fallerar. Systemet kan innehålla ett ställdon för differentialväxelhjul för att ge absolut hjulposition. Systemet kan också innehålla en uppsättning positionssensorer, inklusive två magnetiska sensorer och en induktiv sensor.

Exakt styrförhållande och förbättrad manövrerbarhet

Ett servostyrningssystems förmåga att producera exakta styrförhållanden är en av dess viktigaste fördelar. Tekniken reagerar på olika körfaktorer och skapar en mer reglerad och nyanserad körupplevelse. Till exempel minskar den hjulrotation som krävs i snäva kurvor med låg hastighet, som på parkeringsplatser, avsevärt, vilket eliminerar behovet av hand-i-hand-styrning. Den här funktionen förbättrar rörligheten och gör lågfartsmanövrer enklare och mer naturliga för föraren.

Att övervinna utmaningar i regelverket

Även om servostyrningstekniken har många fördelar möter den regulatoriska hinder på många marknader. För att ett fordon ska uppfylla kraven i vägreglerna i vissa regioner måste det finnas mekaniska länkar i styrsystemet. Direkta mekaniska kopplingar mellan ratten och däcken gynnas av dessa lagar på grundval av gällande säkerhetsstandarder. Lagarna förväntas dock ändras för att ta hänsyn till utvecklingen av servostyrsystem i takt med att tekniken går framåt och blir mer allmänt accepterad.

Teslas framsteg och framtida implementering

Det här är inte första gången Tesla tittar på tekniken för servostyrning. Enligt rapporter från 2020 höll företaget på att bygga upp ett team i Austin för att skapa ett tethered steering-system. Senare bekräftade VD Elon Musk företagets fokus på progressiv styrning med hjälp av denna banbrytande teknik, samtidigt som han betonade att det fortfarande skulle ta flera år att lansera den. Med den senaste patentansökan har Tesla tagit ett stort steg mot att uppnå sitt mål att införliva kabelstyrningsteknik i sina elfordon.

Tesla förväntas ligga i framkant när det gäller att implementera denna revolutionerande teknik i takt med att konkurrensen på elfordonsmarknaden intensifieras. Med sitt innovativa kabelstyrningssystem är Tesla redo att förändra fordonsindustrin ännu en gång. Företagets fokus på elfordon, autonom körning och förnybar energi har redan gjort det till en branschledare. Teslas engagemang för innovation och hållbarhet kommer att säkerställa att det förblir en viktig kraft i fordonsvärlden ( ).

Lämna ett svar