Social Media
Light
Dark

Octrooi voor Tesla’s baanbrekende kabelstuursysteem

Tesla, ‘s werelds grootste producent van elektrische voertuigen, heeft met zijn nieuwste patentaanvraag voor kabelbesturingstechnologie een nieuwe stap gezet op weg naar een revolutie in de auto-industrie. Deze geavanceerde technologie maakt alleen gebruik van elektrische of elektromechanische technologieën en elimineert mechanische schakels in het stuursysteem. Met talloze voordelen ten opzichte van conventionele stuursystemen betekenen stuurbekrachtigingssystemen een aanzienlijke vooruitgang in het ontwerp van voertuigen.

Voordelen van stuurautomaat-technologie

Steer-by-wire technologie kan de efficiëntie verhogen, betere stuurcombinaties mogelijk maken en mogelijkheden creëren voor een geavanceerd cockpitontwerp door mechanische verbindingen te elimineren. De productietijd voor elektrische voertuigen kan drastisch worden verkort met minder onderdelen, waardoor de productie-efficiëntie toeneemt. Bovendien biedt deze technologie een betere rijervaring doordat de trillingen en ongelijkmatige oppervlakken die gewoonlijk via het stuur worden overgebracht, worden geëlimineerd. Deze functie verbetert de rijveiligheid en het rijcomfort, wat vooral handig is voor oudere of gehandicapte bestuurders.

De autofabrikant schreef in de samenvatting van de patentaanvraag:

Een kabelvoertuigstuursysteem voor het regelen van de zijdelingse beweging van het voertuig is voorzien. Het systeem omvat een koppelterugkoppelingsactuator voor het stuurwiel met twee regelaars, een stuurwielactuator voor het voorwiel met twee motoren en regelaars die per zone zijn geïsoleerd, twee afzonderlijke voedingssystemen, twee afzonderlijke voertuigcommunicatienetwerken in afzonderlijke kabelbomen en drie eigen systeemcommunicatienetwerken tussen elk knooppunt van het stuursysteem. De redundante componenten zijn per zone geïsoleerd zodat gemeenschappelijke storingsoorzaken het systeem niet in gevaar brengen wanneer een of meer van de componenten falen. Het systeem kan een wielactuator met differentieel tandwiel bevatten om de absolute wielpositie te bepalen. Het systeem kan ook een set positiesensoren bevatten, waaronder twee magnetische sensoren en een inductieve sensor.

Nauwkeurige stuurverhouding en verbeterde wendbaarheid

Het vermogen van een stuurbekrachtigingssysteem om nauwkeurige stuurverhoudingen te produceren is een van de belangrijkste voordelen. De technologie reageert op verschillende rijfactoren en zorgt zo voor een meer gereguleerde en genuanceerde rijervaring. De wielrotatie die nodig is in krappe bochten met lage snelheden, zoals in parkeergarages, wordt bijvoorbeeld aanzienlijk verminderd, waardoor sturen met de hand overbodig wordt. Deze functie verbetert de mobiliteit en maakt manoeuvres bij lage snelheden gemakkelijker en natuurlijker voor de bestuurder.

Uitdagingen op het gebied van regelgeving overwinnen

Hoewel stuurbekrachtiging veel voordelen heeft, wordt het in veel markten geconfronteerd met hindernissen in de regelgeving. Om een voertuig in bepaalde regio’s in overeenstemming met de verkeerswetgeving te verklaren, moeten er mechanische verbindingen in het stuursysteem aanwezig zijn. Op basis van de huidige veiligheidsnormen geven deze wetten de voorkeur aan directe mechanische verbindingen tussen het stuurwiel en de banden. Naar verwachting zullen de wetten echter veranderen om rekening te houden met ontwikkelingen in stuurbekrachtigingssystemen naarmate de technologie zich verder ontwikkelt en breder geaccepteerd wordt.

Tesla’s vooruitgang en toekomstige implementatie

Dit is niet de eerste keer dat Tesla naar technologie voor stuurbekrachtigingssystemen kijkt. Volgens rapporten uit 2020 was het bedrijf in Austin een team aan het samenstellen om een verankerd stuursysteem te ontwikkelen. Later bevestigde CEO Elon Musk opnieuw de focus van het bedrijf op progressieve besturing met behulp van deze baanbrekende technologie, terwijl hij benadrukte dat het nog enkele jaren zou duren om het uit te rollen. Met de meest recente patentaanvraag heeft Tesla een grote stap gezet in de richting van zijn doel om kabelbesturingstechnologie te integreren in zijn elektrische voertuigen.

Tesla zal naar verwachting voorop lopen bij de implementatie van deze revolutionaire technologie nu de concurrentie op de markt voor elektrische voertuigen toeneemt. Met zijn innovatieve kabelstuursysteem is Tesla klaar om de auto-industrie opnieuw te transformeren. De focus van het bedrijf op elektrische voertuigen, autonoom rijden en hernieuwbare energie heeft het al tot marktleider gemaakt. Tesla’s toewijding aan innovatie en duurzaamheid zal ervoor zorgen dat het een belangrijke kracht in de autowereld blijft ( ).

Geef een reactie