Social Media
Light
Dark

Tesla Kina siktar på att bygga megafabrik i Shanghai

Tesla China Sets Sights on Shanghai Megafactory Construction

Tesla Kinas president Allan Wang tillkännagav planer på att snart påbörja byggandet av Shanghai Megafactory, med fokus på energilagringsprodukter. Detta strategiska drag av Tesla China är en del av den globala expansionen och kommer att tillgodose den växande efterfrågan på energilagringslösningar. Här är vad du behöver veta om Teslas senaste satsning i Kina.

Avtal undertecknat i april av Tesla China

Den 9 april 2023 kom Tesla och Shanghais Lingang Special Area Administration överens om att utveckla Megafabriken, vilket satte scenen för detta massiva projekt. Detta var ett avgörande steg i Teslas expansion till marknaden för energilagring.

Byggnationen påbörjas under Q3 2023

Bygget av Shanghai Megafactory är planerat att starta i slutet av det tredje kvartalet. I slutet av september kan vi förvänta oss att Tesla Kina börjar bygga sin lokala megafabrik.

Tesla siktar på att påbörja produktionen vid Megafabriken i Shanghai under andra kvartalet 2024. Den uppskattade initiala produktionskapaciteten för Megafabriken i Kina är 10 000 enheter per år eller cirka 40 GWh.

Energilagring för export

President Wang betonade att Megafabriken i Shanghais Lingang-område främst kommer att fokusera på tillverkning av energilagringsprodukter för export. Teslas Megapack-lagringsbatterier är en av dessa produkter. Dessa batterier är avsedda för samma globala marknader som Giga Shanghais elfordon exporteras till.

Otrolig utveckling inom energilagring med Tesla Kina

Tesla meddelade att energisektorns batterilagring har ökat med häpnadsväckande 360 % jämfört med föregående år och nådde 3,9 GWh i april 2023. Teslas Megafactory i Lathrop, Kalifornien, krediteras med denna betydande expansion. Tesla skrev i sitt uppdateringsbrev för Q1 2023:

“Energilagringsinstallationer ökade med 360% jämfört med föregående år under Q1 till 3,9 GWh, den högsta nivån av installationer som vi har uppnått på grund av den pågående Megafactory-rampen. Uppgraderingen av vår 40 GWh Megapack-fabrik i Lathrop, Kalifornien, har varit framgångsrik och det finns fortfarande utrymme för att nå full kapacitet”.

En global strategi för energilagring

Teslas beslut att strategiskt förlägga tillverkningen av Megapack till Kina har ett antal fördelar. För det första kommer produktionskapaciteten att utökas avsevärt, vilket är avgörande för att tillgodose den ökande efterfrågan. För det andra, genom att tillverka batterier i Kina kan Tesla distribuera dem snabbt och billigt till Europa, Australien, Afrika och omgivande territorier.

Teslas ihärdiga stöd för Kina

Teslas närvaro i Kina har vuxit snabbt. Wang betonade hur den kinesiska marknadens inledande misstro mot elfordon har bytts ut mot en passionerad omfamning på mindre än ett decennium. Wang betonade också nödvändigheten av lokalt samarbete och stöd för traditionella biltillverkare som vill lyckas i Kinas NEV-verksamhet (New Energy Vehicle). Det speglar Teslas löfte att mer än 95% av komponenterna för sin Shanghai-produktion kommer från lokala partners. Dessutom har Tesla varit avgörande för att hjälpa cirka 60 av dessa partners att ta sig in på den globala marknaden.

Eftersom Teslas vision om hållbar energi fortsätter att utvecklas, står Megafabriken i Shanghai för produktion av Megapack som ett monument över företagets globala engagemang för att främja rena energilösningar. Håll utkik efter uppdateringar om utvecklingen av detta fascinerande projekt; det första spadtaget kommer att tas under de kommande veckorna.


Lämna ett svar