Social Media
Light
Dark

Teslan mahdollinen gigatehdas Thaimaassa

Tesla Potential Gigafactory in Thailand

Tesla ja Thaimaan hallituksen edustajat kävivät viime vuonna keskusteluja Teslan gigatehtaasta Thaimaassa. Pääministerin kanslian virkamiehen Supakorn Congsomjitin mukaan ehdotettu tehdas voisi tuottaa sähköautoja tai akkuja, jotka toimivat yksinomaan vihreällä energialla.

Thaimaa ja EV-trendit

Thaimaa on Kaakkois-Aasian johtava autonvalmistaja, ja siellä on useita tunnettuja maailmanlaajuisia autonvalmistajia, jotka palvelevat kansainvälisiä markkinoita ja kotimaisia kuluttajia. Thaimaa pyrkii kuitenkin määrittelemään asemaansa uudelleen ottamalla käyttöön sähköajoneuvojen valmistuksen, kun otetaan huomioon maailmanlaajuinen siirtyminen sähköajoneuvoihin.

Thaimaa on asettanut kunnianhimoiset tavoitteet, joiden mukaan 30 prosenttia sen autotuotannosta on tarkoitus siirtää sähköautoihin vuoteen 2030 mennessä. Thaimaan EV-myynnin osuus kokonaismyynnistä oli 3 prosenttia vuonna 2022, mikä osoittaa edistymistä kohti asetettuja tavoitteita.

Hallituksen kannustinohjelmat

Thaimaan investointihallitus (BOI) käynnisti sähköajoneuvojen ja hybridien kannustinohjelman vuonna 2017. Valmistajia kannustettiin käyttämään sähköajoneuvoissa ja hybrideissä paikallisesti valmistettuja akkuja ja komponentteja. Aloite houkutteli merkittäviä investointeja yhteensä yli 3,3 miljardin Yhdysvaltain dollarin arvosta, koska se tarjosi houkuttelevia etuja, kuten merkittäviä valmisteverosäästöjä ja vapautuksia yhtiöverosta jopa kahdeksan vuoden ajan. Hankkeeseen osallistui merkittäviä eurooppalaisia ja japanilaisia toimijoita, kuten Mercedes-Benz, BMW, Honda, Nissan, Toyota ja Mitsubishi, ja aluksi keskityttiin pistokehybrideihin ja -hybrideihin (PHEV).

Thaimaan vetovoima Teslaan

Teslan kiinnostus Thaimaata kohtaan johtuu useista syistä. Ensinnäkin Kaakkois-Aasian asema on suotuisa, sillä maassa on vakiintunut autoteollisuus.

Toiseksi kiinalaiset EV-valmistajat ovat investoineet merkittävästi, yli 1,44 miljardia dollaria. Lisäksi Tesla aloitti autojen myynnin Thaimaassa vuoden 2022 lopulla, ja yhtiö koki suurta menestystä Model 3:lla ja Model Y:llä, kahdella sen myydyimmistä malleista.

Viimeaikaiset tapahtumat viittaavat siihen, että Tesla ja Thaimaan viranomaiset ovat pääsemässä eteenpäin keskusteluissaan. Teslan toimitusjohtaja Elon Musk ja pääministeri Srettha Thavisin ovat tavanneet ja vierailleet Teslan kalifornialaisissa tiloissa muiden korkean profiilin tapaamisten ohella. Nämä tapaamiset korostavat keskustelujen tärkeyttä ja onnistuneen yhteistyön mahdollisuutta.

Mahdollinen vaikutus Thaimaahan

Thaimaan autoteollisuus saattaa kokea vallankumouksen, jos sinne perustetaan Teslan gigatehdas. Thaimaa, joka on yksi Kaakkois-Aasian suurimmista autonvalmistajista ja viejistä, haluaa siirtyä ympäristöystävällisempiin liikennemuotoihin. Teslan tulo voisi parantaa Thaimaan asemaa sähköautojen tuotannon keskuksena, houkutella lisää pääomaa ja vahvistaa sen asemaa merkittävänä toimijana maailmanlaajuisella autoalalla.

Thaimaan autoteollisuus on tienhaarassa Teslan Gigafactoryn mahdollisen avaamisen myötä. Mahdollisuus tuottaa vihreällä energialla toimivia akkuja tai sähköautoja on merkittävä, sillä Teslan ja thaimaalaisten virkamiesten väliset neuvottelut ovat käynnissä. Thaimaan vakiintunut autoteollisuus ja hyvin ajoitetut hallituksen kannustimet luovat edellytykset kestävän liikkuvuuden vallankumoukselle, kun Thaimaa omaksuu sähköautot. Onnistuessaan Gigafactory vauhdittaisi Thaimaan muuttumista merkittäväksi sähköajoneuvojen valmistuksen keskukseksi, houkuttelisi merkittäviä investointeja ja varmistaisi Thaimaan aseman merkittävänä toimijana maailman autoteollisuudessa.

Vastaa