Social Media
Light
Dark

Tesla’s potentiële Gigafabriek in Thailand

Tesla Potential Gigafactory in Thailand

Vertegenwoordigers vanTesla en de Thaise regering hebben vorig jaar gesprekken gevoerd over een Tesla Gigafactory in Thailand. Volgens Supakorn Congsomjit, een ambtenaar van het kantoor van de premier, zou de voorgestelde fabriek elektrische voertuigen (EV’s) of batterijen kunnen produceren die uitsluitend worden aangedreven door groene energie.

Thailand en de EV-trends

Thailand is de grootste autoproducent in Zuidoost-Azië, met gerenommeerde internationale autofabrikanten die zowel de internationale markten als de binnenlandse consumenten bedienen. In het licht van de wereldwijde overgang naar elektrische voertuigen (EV’s) probeert Thailand echter zijn positie te herdefiniëren door de productie van EV’s te omarmen.

Met de visie om zijn prominente positie in de autoproductie en -export te behouden, heeft Thailand ambitieuze doelen gesteld om tegen 2030 30% van zijn autoproductie om te zetten naar EV. De Thaise EV-verkoop was goed voor 3% van de totale verkoop in 2022, wat wijst op vooruitgang in de richting van de gestelde doelen.

Stimuleringsprogramma’s van de overheid

Thailand’s Board of Investment (BOI) lanceerde het Electric Vehicle and Hybrid Incentive Program in 2017. Fabrikanten werden aangemoedigd om lokaal geproduceerde batterijen en onderdelen te gebruiken voor elektrische voertuigen en hybride voertuigen. Het initiatief trok aanzienlijke investeringen aan voor in totaal meer dan US$ 3,3 miljard omdat het aantrekkelijke voordelen bood zoals aanzienlijke accijnsbesparingen en vrijstellingen van vennootschapsbelasting gedurende maximaal acht jaar. Bij het project waren grote spelers uit Europa en Japan betrokken, waaronder Mercedes-Benz, BMW, Honda, Nissan, Toyota en Mitsubishi, met een initiële focus op plug-in hybrides en hybriden (PHEV’s).

De aantrekkingskracht van Thailand op Tesla

Er zijn verschillende redenen waarom Tesla zich aangetrokken voelt tot Thailand. Ten eerste positioneert Zuidoost-Azië de natie gunstig, met een gevestigde autoproductiesector.

Ten tweede hebben Chinese EV-fabrikanten aanzienlijk geïnvesteerd, tot meer dan 1,44 miljard dollar. Daarnaast is Tesla eind 2022 begonnen met de verkoop van auto’s in Thailand en heeft het bedrijf veel succes geboekt met de Model 3 en Model Y, twee van zijn best verkopende modellen.

Recente ontwikkelingen suggereren dat Tesla en Thaise ambtenaren vooruitgang boeken in hun gesprekken. Elon Musk, de CEO van Tesla, en premier Srettha Thavisin hebben elkaar ontmoet en Tesla’s faciliteiten in Californië bezocht, naast andere spraakmakende ontmoetingen. Deze uitwisselingen onderstrepen het belang van de gesprekken en de mogelijkheid van een succesvolle samenwerking.

Potentiële gevolgen voor Thailand

De Thaise auto-industrie zou een revolutie kunnen ondergaan als er een Tesla Gigafactory komt. Thailand, als een van de grootste autofabrikanten en exporteurs van Zuidoost-Azië, wil overschakelen op milieuvriendelijkere vervoerswijzen. De komst van Tesla kan de positie van Thailand als centrum voor de productie van EV’s versterken, extra kapitaal aantrekken en de positie van Thailand als belangrijke speler in de mondiale autosector verstevigen.

De Thaise autosector staat op een kruispunt met de mogelijke opening van een Tesla Gigafactory. De mogelijkheid om door groene energie aangedreven batterijen of elektrische auto’s te produceren is veelzeggend, aangezien er gesprekken gaande zijn tussen Tesla en Thaise functionarissen. Thailand’s gevestigde auto-industrie en goed getimede stimuleringsmaatregelen van de overheid creëren de voorwaarden voor een revolutie in duurzame mobiliteit dankzij de omarming van elektrische voertuigen. Als de Gigafactory een succes wordt, zal Thailand uitgroeien tot een belangrijke hub voor de productie van elektrische voertuigen, wat aanzienlijke investeringen zal aantrekken en de positie van Thailand als belangrijke speler in de wereldwijde auto-industrie zal veiligstellen.

Geef een reactie