Social Media
Light
Dark

Tesla adaptieve koplamp evolutie

Tesla Adaptive Headlight Evolution

Tesla ‘s zijn al jaren uitgerust met matrix LED-koplampen met aanpassingsmogelijkheden. Ondanks dit potentieel was de adaptieve grootlichtfunctie tot voor kort slapende. Met de release van software-update 2024.2 heeft Tesla eindelijk adaptief grootlicht ingeschakeld voor de nieuwe Model 3 in Europa.

Een verrassende vertraging

Hoewel Tesla de technologie al bijna drie jaar heeft, heeft het de adaptieve grootlichtfunctie pas sinds kort gebruikt. De release van de 2024.2 software-update was een belangrijke mijlpaal, waarbij de functionaliteit voor het eerst beschikbaar was voor de nieuwe Model 3 in Europa.

Toegankelijkheid uitbreiden

Gelukkig gaat Tesla’s toewijding aan diversiteit verder dan alleen nieuwe modellen. Vorige maand keurde het bedrijf de toevoeging van adaptieve koplampen aan de Model Y en Model 3 goed, waardoor een breder spectrum van Tesla-eigenaren kan profiteren van verbeterde veiligheidsfuncties.

Model S en Model X komen erbij

Opwindend genoeg zijn adaptieve koplampen goedgekeurd voor zowel de Model S als de Model X. De certificeringspapieren bevatten intrigerende details en verwijzen naar de functie als een “adaptief koplampsysteem” Dit onderscheid suggereert dat sommige modellen geavanceerde functies kunnen hebben die hen onderscheiden. In de release notes voor de adaptieve koplampen staat het volgende:

“Het grootlicht past zich nu aan om verblinding voor andere bestuurders en fietsers te verminderen. Door andere weggebruikers te detecteren en afzonderlijke pixels van de koplampen selectief te dimmen, kan het grootlicht langer blijven branden, waardoor het ‘s nachts beter zichtbaar is.”

In de documenten staat:

“Introductie van adaptief grootlicht, Opties voor glazen achterportieren toevoegen voor model 3H, Een voorruit en een optie voor glazen achterportieren toevoegen voor model Y, Hoogte van model 3H corrigeren, Beschrijving van remsysteem bijgewerkt.”

Zorgen over wereldwijde beschikbaarheid

Terwijl Europese Tesla-eigenaren zich verheugen, blijven er vragen bestaan over de wereldwijde beschikbaarheid van adaptieve koplampen. Ondanks de goedkeuring van de National Highway Traffic Safety Administration in 2022, wachten Noord-Amerikaanse Tesla-rijders op bevestiging van wanneer en of deze functie hun voertuigen zal bereiken.

Een vergelijking van de koplampen van de vorige en de huidige generatie is handig om te bepalen of jouw Tesla matrix LED-koplampen heeft. Door deze veranderingen te evalueren, kunnen Model S- en Model X-eigenaars de mogelijkheden van hun koplampen vaststellen.

Toegankelijkheid uitbreiden

Uit recente documenten van het TTF Forum blijkt dat adaptieve koplampen voor de Model 3 en de Model Y in Europa zijn goedgekeurd. Deze ontwikkeling is de voorbode van een aanstaande software-upgrade om deze functie op deze auto’s mogelijk te maken.

Tesla’s gebruik van aanpasbare koplampen toont zijn toewijding aan veiligheid en innovatie. Naarmate de uitrol zich uitbreidt naar andere modellen en gebieden, kunnen Tesla-gebruikers een veiligere en efficiëntere rijervaring verwachten.

Geef een reactie