Social Media
Light
Dark

Tesla Adaptiva strålkastare Evolution

Tesla Adaptive Headlight Evolution

I flera år har Tesla-fordon varit utrustade med matris-LED-strålkastare med justerbara funktioner. Trots denna potential var den adaptiva helljusfunktionen vilande tills nyligen. Med lanseringen av programuppdateringen 2024.2 aktiverade Tesla äntligen adaptivt helljus för den nya Model 3 i Europa.

En överraskande försening

Trots att tekniken har funnits i nästan tre år har Tesla bara använt adaptivt helljus nyligen. Lanseringen av programuppdateringen 2024.2 var en viktig milstolpe, med funktionen initialt tillgänglig för den nya Model 3 i Europa.

Utökad tillgänglighet

Lyckligtvis sträcker sig Teslas engagemang för mångfald längre än till nya modeller. Förra månaden godkände företaget att lägga till adaptiva strålkastare till Model Y och äldre Model 3, vilket gör att ett bredare spektrum av Tesla-ägare kan dra nytta av förbättrade säkerhetsfunktioner.

Model S och Model X ansluter sig

Spännande nog har adaptiva strålkastare godkänts för både Model S och Model X. Certifieringspapper innehåller spännande detaljer och hänvisar till funktionen som ett “adaptivt frontljussystem” Denna distinktion antyder att vissa modeller kan ha avancerade funktioner som skiljer dem åt. I pressmeddelandet för de adaptiva strålkastarna står följande:

“Helljuset justeras nu för att minska bländningen för andra förare och cyklister. Genom att upptäcka andra trafikanter och selektivt dimra enskilda pixlar i strålkastarna kan helljuset vara på längre, vilket ger bättre sikt på natten.”

I dokumenten anges följande:

“Introduktion av adaptivt helljus, Tillval av bakdörrsglas för modell 3H, Tillval av vindruta och bakdörrsglas för modell Y, Korrigering av höjden på modell 3H, Beskrivning av bromssystem uppdaterad.”

Oro för global tillgänglighet

Medan europeiska Tesla-ägare gläds, kvarstår frågor om den globala tillgängligheten av adaptiva strålkastare. Trots godkännande från National Highway Traffic Safety Administration 2022 väntar nordamerikanska Tesla-förare på bekräftelse på när eller om denna funktion kommer att nå deras fordon.

En jämförelse av tidigare och nuvarande generationens strålkastare är till hjälp för att avgöra om din Tesla har matris-LED-strålkastare. Genom att utvärdera dessa förändringar kan ägare av Model S och Model X fastställa kapaciteten hos sina strålkastare.

Utökad tillgänglighet

Nya TTF Forum-dokument visar att adaptiva strålkastare för Model 3 och den äldre Model Y har godkänts i Europa. Denna utveckling förebådar en kommande programvaruuppgradering för att tillåta funktionen på dessa fordon.

Teslas användning av justerbara strålkastare visar på dess engagemang för säkerhet och innovation. När lanseringen utökas till att omfatta andra modeller och områden kan Tesla-användare förvänta sig säkrare och effektivare körupplevelser.

Lämna ett svar