Social Media
Light
Dark

Tesla Lithium-partnerschap met Yahua Group

Tesla, de toonaangevende fabrikant van elektrische auto’s, heeft onlangs een vernieuwd contract getekend met de Chinese Yahua Industrial Group, waardoor het bedrijf verzekerd is van een continue lithiumbevoorrading voor de accu’s van zijn elektrische auto’s. De verlengde overeenkomst met Tesla omvat een aanzienlijke toename van de te leveren hoeveelheden lithium en loopt over een periode van vijf jaar, tot 2030.

Lithium in elektrische autobatterijen

Lithium is een zeer reactief metaal dat bekend staat om zijn grote capaciteit voor energieopslag en lichte gewicht. Het wordt op verschillende manieren gebruikt om elektrische voertuigen van energie te voorzien, waaronder lithium-ion (Li-ion) en lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4) batterijen. Lithium-ion-accu’s zijn de populairste keuze vanwege hun hoge energiedichtheid, lange levensduur en vermogen om snel op te laden.

  • Vergeleken met andere accutypen hebben lithium-ion-accu’s een opmerkelijke energiedichtheid. Potentiële eigenaars van elektrische voertuigen profiteren van een groter rijbereik dankzij deze eigenschap, omdat het de afstandsangst vermindert.
  • De duurzaamheid van lithium-ion-accu’s is een belangrijk voordeel voor eigenaars van elektrische auto ‘s. Deze batterijen zijn bestand tegen talloze laad- en ontlaadcycli voordat ze tekenen van degradatie vertonen.
  • De koolstofvoetafdruk van elektrische auto’s met lithium-ionbatterijen is veel lager dan die van conventionele auto’s met een verbrandingsmotor. Het gebruik van lithium-ionbatterijen verhoogt de duurzaamheid en vermindert de uitstoot van broeikasgassen, wat bijdraagt aan de strijd tegen klimaatverandering.

Tesla Lithium Aankoop Details

Onder het vernieuwde contract zal Tesla een aanzienlijke hoeveelheid lithiumhydroxide van batterijkwaliteit inkopen, in totaal tussen 207.000 en 301.000 ton. De data voor deze inkoop zijn 1 augustus 2023 tot en met 31 december 2030. De vorige overeenkomst, die van kracht was tot 2025, voorzag in een leveringsbereik van 63.000 tot 88.000 ton over vijf jaar, een veel lagere hoeveelheid.

Tesla’s flexibele leveringsovereenkomst

Yahua Industrial Group verduidelijkte dat de reeks van 94.000 ton bestaat vanwege de flexibele aard van de overeenkomst. Het is meer een raamovereenkomst dan een rigide leveringscontract omdat het leveringsvolume en de bijbehorende prijzen in onderling overleg worden vastgesteld. Dit aanpassingsvermogen zorgt voor een naadloos partnerschap en stelt beide bedrijven in staat om zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden.

Lithiumproductie en -toepassing

Yahua heeft momenteel een productiefaciliteit voor lithiumzouten in de Chinese provincie Sichuan, die jaarlijks tot 73.000 ton lithiumverbindingen kan produceren. Dit omvat lithiumhydroxide en lithiumcarbonaat van batterijkwaliteit, cruciale componenten in batterijen voor elektrische voertuigen. Tegen het einde van 2025 hoopt Yahua zijn productiecapaciteit meer dan verdubbeld te hebben tot 173.000 ton. Terwijl lithiumcarbonaat vaak wordt gebruikt voor LFP-batterijen, wordt lithiumhydroxide meestal gebruikt voor NCM/NCA-batterijen, die waarschijnlijk bedoeld zijn voor Tesla’s langeafstands- en prestatievarianten.

Impact van Tesla Lithium op de verkoop van Yahua Group

Tesla is een populaire keuze onder de klanten van Yahua en is goed voor een aanzienlijk deel van de omzet van het Chinese bedrijf. Volgens een Chinees financieel rapport kocht Tesla in 2022 voor 2,4 miljard yuan (ongeveer 370 miljoen USD) materialen van Yahua, oftewel 17% van de totale omzet van Yahua.

Opmerkelijke klanten van Yahua naast Tesla en Future Ventures

Naast Tesla zijn de andere opmerkelijke klanten van Yahua de Koreaanse batterijfabrikanten SK en LG. Het bedrijf is van plan om van 2023 tot 2025 20.000 tot 30.000 ton lithiumhydroxide te leveren aan SK New Energy en tot 30.000 ton in dezelfde periode aan LG Energy Solution. Bovendien hebben Yahua en LG Energy Solution samengewerkt aan de productie van lithiumhydroxide in Marokko, wat duidt op toekomstige uitbreiding en diversificatie van de lithiumtoeleveringsmarkt.

De vraag naar batterijen stijgt, waardoor een aanzienlijke toename van de lithiumvoorraad nodig is vanwege Tesla’s ongelooflijke jaarlijkse groei van meer dan 50%. Door dit verlengde contract met Yahua verzekert Tesla zich van een stabiele en consistente bron van lithium, wat essentieel is voor de ondersteuning van zijn groeiende elektrische wagenpark. Lithiumprijzen en hoeveelheden zijn onderhevig aan wederzijdse afspraken, de werkelijke waarde van het contract kan afwijken van de berekende 10,6 miljard euro, maar het versterkt Tesla’s toewijding aan duurzaam en groen transport.


Geef een reactie