Social Media
Light
Dark

Tesla Semi Trucks reis met Pepsico

Tesla Semi Trucks Journey with Pepsico

Een van de grootste drankenfabrikanten ter wereld, PepsiCo, heeft een baanbrekende stap gezet in de richting van duurzaamheid. Het is overgestapt op een vloot vanTesla Semi Trucks in zijn productievestiging in Sacramento, Californië. Dit succesverhaal in duurzame logistiek draait om de Tesla Semi Trucks, die een revolutie teweeg hebben gebracht in de commerciële sector.

PepsiCo is een voorloper in het omarmen van batterij-elektrische voertuigen (BEV’s) als cruciaal onderdeel van zijn transportstrategie. De frisdrankgigant heeft als doel om de uitstoot van zijn activiteiten tegen 2040 te elimineren.

Volgens Amanda DeVoe, directeur Transformatie en Strategie bij Pepsi, is het gebruik van BEV’s stevig verankerd in de bedrijfscyclus. Een aanzienlijk percentage van hun activiteiten is gericht op dagelijkse leveringen binnen een straal van 100 mijl, waarbij de voertuigen ongeveer 12 uur per dag in bedrijf zijn.

Regeneratief remmen van de Tesla Semi in actie

Hoewel Pepsi drie Tesla Semi-trucks specifiek gebruikt voor langeafstandsroutes die afstanden tot 450 mijl afleggen, wordt het merendeel van de Tesla Semi-trucks gebruikt voor leveringen binnen een straal van 100 mijl. Dejan Antunović, Pepsi’s Electrification Program Manager, zei:

“Als we over Donnar’s Pass rijden en terug van [Sacramento] naar Nevada, kunnen we op de terugweg de laadstatus verbeteren dankzij regeneratief remmen… Het vergroot het bereik voor ons op een manier die van onschatbare waarde is.”

In de verklaring wordt uitgelegd hoe de regeneratieve remtechnologie van de Tesla Semi uitzonderlijk nuttig is tijdens ritten van Sacramento naar Nevada, met name tijdens het oversteken van de Donner Pass. Regeneratief remmen is een functie waarmee het elektrische voertuig energie kan terugwinnen en opslaan wanneer de remmen worden gebruikt. Wanneer de Tesla Semi bergafwaarts rijdt en vertraagt, vangt het regeneratieve remsysteem de energie op die anders verloren zou gaan als warmte tijdens het traditionele remmen.

Tijdens de terugreis van Nevada naar Sacramento profiteert de Tesla Semi aanzienlijk van het regeneratief remmen. De energie die wordt geoogst tijdens het regeneratief remmen wordt gebruikt om de accu’s van het voertuig op te laden, waardoor de laadstatus effectief wordt “op nul gezet”, wat betekent dat de truck een aanzienlijke hoeveelheid eerder gebruikte energie terugwint. Dit regeneratieve proces vergroot de actieradius van de truck, waardoor hij meer afstand kan afleggen zonder dat hij vaak extern hoeft te worden opgeladen. Op lange afstanden is het vermogen om energie te regenereren tijdens het bergafwaarts rijden cruciaal omdat het de algemene efficiëntie van de truck verhoogt en het bereik maximaliseert, waardoor het de perfecte keuze is voor deze inspannende tochten.

Tesla Semi Trucks oplaadefficiëntie en integratie van megaladers

Tesla heeft 750 kW Megachargers gebouwd op locaties van PepsiCo om te voldoen aan de oplaadbehoeften van de groeiende elektrische vloot, waardoor de Semi trucks snel kunnen worden opgeladen. De Megachargers kunnen de Tesla Semi in ongeveer 45 minuten opladen tot 80% van zijn capaciteit, waardoor de stilstandtijd van de truck tot een minimum wordt beperkt.

De indrukwekkende energie-efficiëntie en kostenbesparingen van de Tesla Semi Trucks

Dejan Antunovic, programmamanager elektrificatie bij PepsiCo, deelde mee dat de Tesla Semi de afgelopen maanden een gemiddelde efficiëntie van 1,7 kWh per mijl heeft bereikt, een indrukwekkende prestatie gezien de daluren van de elektriciteitstarieven in Sacramento. Dit efficiëntieniveau vertaalt zich in een aanzienlijke verlaging van de brandstofkosten ten opzichte van de meest efficiënte dieseltrucks, wat op termijn tot aanzienlijke besparingen kan leiden voor het grote vrachtwagenpark van Pepsi.

Blije Tesla Semi Trucks chauffeurs en toekomstplannen

In de video over het gebruik van Tesla Semi trucks door Pepsi zijn ook verschillende Tesla Semi vrachtwagenchauffeurs te zien die hun tevredenheid uitspreken over de prestaties van de elektrische trucks. Ondanks het feit dat ze gewend zijn aan de traditionele trucks met verbrandingsmotor (ICE), heeft het personeel van Pepsi zich naadloos aangepast aan de elektrische vloot, waardoor de overgang soepel en efficiënt is verlopen.

De samenwerking van PepsiCo met Tesla en de integratie van de Tesla Semi in het wagenpark betekent een belangrijke stap in het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen en het terugdringen van de CO2-uitstoot. De fabriek van Pepsi in Noord-Californië is volledig geëlektrificeerd en wordt aangedreven door zonne-energie, wat een inspirerend voorbeeld is voor de commerciële industrie. Het succes van Pepsi’s Tesla Semi laat zien dat een schonere, duurzamere toekomst voor de logistieke sector niet alleen mogelijk is, maar ook een praktische realiteit. Naarmate meer bedrijven dit voorbeeld volgen, zal de revolutie in de vrachtwagenindustrie versnellen en ons naar een groenere en milieuvriendelijkere wereld leiden.

Geef een reactie