Social Media
Light
Dark

Tesla wijzigt gratis standaardkleur en prijzen voor lak- en wielopties

De bekende fabrikant van elektrische auto’s Tesla heeft de kleuropties voor de Model 3 en Model Y in Noord-Amerika gewijzigd. De gratis kleuroptie, wit, is vervangen door Midnight Grey Silver en de prijzen voor andere lakopties zijn aangepast.

Tesla’s eerste benadering van kleurkeuzes voor de Model 3 was in lijn met Henry Ford’s beroemde uitspraak over de Model T: “Elke klant kan een auto laten spuiten in elke kleur die hij wil, zolang het maar zwart is.” Aanvankelijk bood Tesla alleen zwart aan als basiskleur en rekende extra voor extra opties. Net als het plan van Ford was deze beperkte selectie bedoeld om de productie te stroomlijnen en de productiviteit te verbeteren.

Na een paar jaar breidde Tesla de standaardkleuroptie in 2019 uit van zwart naar wit. Dit betekende een verandering ten opzichte van de overwegend zwarte Tesla’s die in de beginfase van de productie van de autofabrikant op de weg te zien waren.

Terugkeer van de Midnight Grey Silver

Na een aantal jaren waarin witte Tesla’s de wegen domineerden, heeft Tesla Midnight Grey Silver de standaardkleuroptie gemaakt. Deze verandering is een reactie op de vraag van klanten naar een grotere verscheidenheid aan kleuren en vermindert de eentonigheid van de zee van witte Tesla’s. De redenen voor de verandering blijven echter onduidelijk, waarbij de vraag van klanten en economische factoren de beslissing mogelijk hebben beïnvloed.

Tesla lanceerde Midnight Grey Silver eind 2021 als standaardkleuroptie voor de Model 3 en Model Y, maar alleen in de VS. Na een korte regeerperiode heeft wit echter zijn status als gratis kleuroptie heroverd. Vandaag heeft Tesla Midnight Silver Metallic tot de standaardoptie gemaakt in Canada en de VS, waarbij kopers die wit willen een meerprijs moeten betalen.

Exclusief voor Model S en Model X

Terwijl Tesla de kleuropties voor de Model 3 en Model Y heeft gewijzigd, zijn er geen wijzigingen voor de Model S en Model X. Deze premium auto’s behouden hun huidige kleur. Deze premium voertuigen behouden hun huidige kleuropties ongewijzigd.

Tesla’s regionale kleurkeuzes en prijsvariaties

Tesla biedt verschillende kleurselecties aan in verschillende regio’s van de wereld. De Tesla Giga-fabriek in Berlijn biedt bijvoorbeeld exotische lakopties zoals Midnight Cherry Red en Quicksilver. In Europa is meerlaags parelwit de standaardkleur, terwijl effen zwart de gratis optie is in China.

Tesla’s kleuropties zijn ook verschillend geprijsd. Meerlaags parelwit en diepblauw metallic kosten 1.000 dollar extra, effen zwart 1.500 dollar en meerlaags rood 2.000 dollar. Ultra Red in het bijzonder is beschikbaar op Model S en Model X in de VS voor $3.000, waarmee het de duurste lakoptie is.

Opties voor wielen

Tesla’s nieuwe wijzigingen beperken zich niet tot de lakopties. Tesla heeft ook de wielopties voor Canadese kopers van de Model 3 gewijzigd. Voorheen konden Canadese kopers kiezen voor de optionele 19-inch sportwielen op de Model 3’s achterwielaangedreven (RWD) of long-range modellen. Tesla heeft deze optie echter al geschrapt, waardoor 18-inch Aero-wielen de enige optie blijven voor Canadese Model 3-kopers. Verrassend genoeg zijn er nog steeds 19-inch Sport-wielen beschikbaar voor Amerikaanse versies van de Model 3.

Het schrappen van de 19-inch Sport-wielen voor Canadese Model 3-kopers wijst op een mogelijk bevoorradingstekort vanuit China, waar Tesla de Model 3 en Model Y importeerde voor de Canadese markt. Deze aanpassing komt overeen met eerdere wijzigingen in configuraties en opties als gevolg van logistieke veranderingen in de toeleveringsketen van Tesla. Deze wijzigingen omvatten het schrappen van de zevenzitsindeling van de Model Y en de toevoeging van witte interieurs aan de Model 3 en Model Y.

Tesla’s recente kleurwijzigingen voor de Model 3 en Model Y in Noord-Amerika veranderden van wit naar Midnight Silver Metallic als standaardkleuroptie. Hoewel de redenen voor deze veranderingen niet bekend zijn, tonen ze aan dat Tesla reageert op feedback van consumenten en zijn voortdurende inspanningen om de keuzemogelijkheden voor auto’s uit te breiden. Tesla blijft inspelen op de interesses van zijn wereldwijde klantenbestand door een vleugje originaliteit aan zijn elektrische voertuigen toe te voegen, met een verscheidenheid aan kleuropties die in alle landen beschikbaar zijn.

Geef een reactie