Social Media
Light
Dark

Kentucky gebruikt Tesla’s NACS-connectoren voor oplaadstations

De North American Charging Standard (NACS) wint terrein: Kentucky is zojuist de eerste staat geworden die de oplaadtechnologie van Tesla verplicht stelt voor door de staat gefinancierde oplaadstations voor elektrische voertuigen (EV). De beslissing komt er nu grote autofabrikanten, waaronder Ford, de NACS-standaard adopteren voor hun toekomstige elektrische voertuigen, waardoor het de de facto oplaadstandaard wordt in Noord-Amerika. ChargePoint en Electrify America hebben er ook mee ingestemd om NACS stopcontacten te installeren in hun oplaadstations. Dankzij de wijdverspreide aanvaarding van NACS is de oplaadtechnologie van Tesla een belangrijke speler geworden in de snel groeiende EV-oplaadwereld.

Kentucky wijst de weg

Kentucky heeft officieel een beleid ingevoerd dat vereist dat Tesla’s NACS-stekker geïnstalleerd wordt in EV-laadstations die door de staat gefinancierd worden. In de RFP voor het EV-laadprogramma van de staat staat staat dat elke laadpoort uitgerust moet zijn met een SAE CCS 1 connector en in staat moet zijn om voertuigen die voldoen aan NACS aan te sluiten en op te laden.

“Elk oplaadpunt moet uitgerust zijn met een SAE CCS 1-connector en in staat zijn om voertuigen die uitgerust zijn met oplaadpoorten die voldoen aan de North American Charging Standard (NACS) aan te sluiten en op te laden,” staat in de aanbesteding.

Hoewel de NACS standaard aan populariteit wint, zijn sommige fabrikanten en exploitanten van opladers voor elektrische auto’s er tegen. Verschillende bedrijven, waaronder FLO en ChargePoint, hebben bezwaar gemaakt tegen het Texaanse mandaat.

“Er is tijd nodig om de veiligheid en interoperabiliteit van Tesla-connectoren te standaardiseren, testen en certificeren in de hele industrie,” zeggen ze in een brief aan de Texas Transportation Commission.

Ze stellen voor om de invoering van NACS-connectoren uit te stellen zodat de industrie de veiligheid en compatibiliteit volledig kan standaardiseren, testen en certificeren. Dit geschil toont aan hoe complex het is om een universeel oplaadsysteem te implementeren.

Federale financieringsvereisten

Het Amerikaanse ministerie van Transport heeft criteria opgesteld waaraan laadbedrijven moeten voldoen om in aanmerking te komen voor federale financiering voor de bouw van 500.000 EV-stations tegen 2030. Hoewel CCS verplicht is, staat de regel toe dat laadstations andere connectoren aanbieden, op voorwaarde dat ze CCS-compatibel zijn. Nu Tesla’s NACS aan populariteit wint, valt nog af te wachten of de oplaadinfrastructuur voor EV’s in de VS de standaard uiteindelijk landelijk zal invoeren.

De beslissing van Kentucky om de NACS-connectoren van Tesla te installeren in door de staat gefinancierde laadstations is een grote stap in de richting van gestandaardiseerde laadtechnologieën. Het oplaadlandschap in Noord-Amerika wordt steeds uniformer naarmate meer auto’s en aanbieders van oplaadstations overstappen op NACS. Desondanks benadrukken moeilijkheden en weerstand van veel industriële spelers de complexiteit van het creëren van een uniforme oplaadstandaard. Voortdurende vooruitgang in EV-laadtechnologieën en -standaarden zal essentieel zijn om de toekomst van elektrische mobiliteit vorm te geven.

Geef een reactie