Social Media
Light
Dark

Tesla Cybertruckin jälleenmyyntilausekkeen peruuttaminen

Tesla Cybertruck: Restrictive Resale Clause Amid High Anticipation

Tesla Cybertruck on kauan odotettu sähköajoneuvo. Nopeaa voittoa toivovat varauksen haltijat voivat kuitenkin pettyä, kun Tesla lisää moottoriajoneuvon ostosopimukseen (MVPA) uuden ehdon, joka estää myynnin. Odottamattoman käänteen jälkeen Tesla on nopeasti muuttanut Cybertruckien jälleenmyyntiä koskevaa tiukkaa kantaansa viikonlopun laajamittaisen protestin jälkeen. Muutos tapahtui sen jälkeen, kun yritys joutui kohtaamaan valtavaa kritiikkiä aiemmasta päätöksestään haastaa Cybertruckin varhaiset omistajat oikeuteen suurista summista, jos he yrittivät myydä autonsa ensimmäisen omistusvuoden aikana.

Tesla esitteli Cybertruckin ensimmäisen kerran marraskuussa 2019, ja toimituksia odotetaan vuonna 2021. Viivästyksiä tapahtui maailmanlaajuisen pandemian, toimitusketjun haasteiden ja Model 3:n ja Model Y:n valmistuksen priorisoinnin vuoksi. Esteistä huolimatta kiinnostus Tesla Cybertruckia kohtaan on kasvussa, ja varauksia on tehty yli 1,5 miljoonaa.

Tesla Cybertruck ei ole nopea käänne

Aikaisemmin tehtyjen varausten haltijat, jotka aikovat hyötyä suuresta kysynnästä myymällä Cybertruckinsa nopeasti eteenpäin, saattavat joutua estetyksi MVPA:n uuden “For Cybertruck Only” -säännön vuoksi. Tämä ehto kieltää jälleenmyynnin ensimmäisen omistusvuoden aikana ilman Teslan kirjallista suostumusta.

Tiukat jälleenmyyntiehdot

Teslan lausekkeessa hahmotellaan mahdollista jälleenmyyntiä koskeva prosessi. Jos lupa myönnetään, Teslalla on oikeus ostaa Cybertruck takaisin ostohintaan, josta on vähennetty kulutuskustannukset. Jos Tesla kieltäytyy, omistaja voi myydä ajoneuvon vain kolmannelle osapuolelle. Tämän lausekkeen rikkominen voi johtaa oikeudellisiin seuraamuksiin, kuten siihen, että Tesla haastaa omistajan oikeuteen ja mahdollisesti kieltää ajoneuvon myynnin tulevaisuudessa.

“Ei jälleenmyyjiä” -kohdan alle, jossa kielletään jälleenmyyjiä ostamasta Tesloja irtotavarana jälleenmyyntiä varten, on lisätty uusi kohta “Vain Cybertruckille”, joka kuuluu seuraavasti:

Vain Cybertruckille: Ymmärrätte ja tunnustatte, että Cybertruckia julkaistaan ensin rajoitettu määrä. Sitoudut siihen, ettet myy tai yritä muuten myydä ajoneuvoa ensimmäisen vuoden aikana ajoneuvon toimituspäivästä. Edellä mainitusta huolimatta, jos sinun on myytävä Ajoneuvo ensimmäisen vuoden kuluessa sen toimituspäivästä jostain odottamattomasta syystä ja Tesla katsoo, että syysi oikeuttaa poikkeuksen sen jälleenmyyntikieltopolitiikkaan, sitoudut ilmoittamaan siitä Teslalle kirjallisesti ja antamaan Teslalle kohtuullisen ajan ostaa Ajoneuvo sinulta oman harkintansa mukaan lopullisessa hintalomakkeessasi mainitulla ostohinnalla vähennettynä 0,25 dollarilla / ajettu maili, kohtuullisella kulumisella ja kustannuksilla, jotka aiheutuvat Ajoneuvon korjaamisesta Teslan käytettyjen ajoneuvojen kosmeettisten ja mekaanisten standardien mukaisesti. Jos Tesla kieltäytyy ostamasta Ajoneuvoasi, voit myydä Ajoneuvosi edelleen kolmannelle osapuolelle vasta saatuasi siihen Teslan kirjallisen suostumuksen. Suostut siihen, että jos rikot tätä ehtoa tai Tesla uskoo perustellusti, että aiot rikkoa tätä ehtoa, Tesla voi hakea kieltotuomiota ajoneuvon omistusoikeuden siirron estämiseksi tai vaatia sinulta 50 000 dollarin suuruista vahingonkorvausta tai myynnin tai siirron vastikkeena saatua arvoa, sen mukaan, kumpi on suurempi. Tesla voi myös kieltäytyä myymästä sinulle tulevia ajoneuvoja.

Ennakkotapaus autoteollisuudessa

Tämä rajoittava lauseke ei ole ainutlaatuinen Teslalle, vaan General Motors (GM) toteutti samanlaisen toimenpiteen Hummer EV:tä varten. Myös Ferrarin ja Lamborghinin kaltaiset eksklusiiviset autonvalmistajat ylläpitävät luetteloita asiakkaista, jotka sitoutuvat olemaan myymättä rajoitetun erän autojaan tiettyyn ajanjaksoon. Vaikka nämä lausekkeet saattavat vaikuttaa oikeudellisesti haastavilta, ne eivät ole ennennäkemättömiä. Ford haastoi painija John Cenan oikeuteen, koska hän oli myynyt Ford GT:n edelleen ja rikkonut jälleenmyyntilauseketta. Ferrari, joka tunnetaan yksinoikeudestaan, käyttää samanlaisia rajoittavia toimenpiteitä.

Teslan toimitustapahtuma Gigassa, Texasissa 30. marraskuuta on historiallinen hetki, kun Cybertruck saapuu tien päälle kuun lopussa. Muutetun MVPA:n mukaan ajoneuvojen ennakkoomistajia rajoitettaisiin ajoneuvojen jälleenmyynnissä vuoden ajan ajoneuvon haltuunoton jälkeen. Vaikka useat poikkeukset edellyttävät Teslan suostumusta jälleenmyyntiin, yhtiöllä on oikeus evätä tällaiset pyynnöt. Ehtojen rikkominen voi johtaa oikeustoimiin, ja Tesla voi vaatia kieltokanteita tai rahallisia vahingonkorvauksia.

Yleisön reaktio Teslan Cybertruck-lausekkeeseen

Ilmoitus herätti laajoja keskusteluja ja väittelyjä tällaisen lausekkeen eettisyydestä. Monet tuomitsivat myyntikäytännöt ja pitivät niiden estämistä hyödyllisenä, kun taas toiset ilmaisivat huolensa siitä, että omistajien oikeuksia loukataan, kun he ovat ostaneet ajoneuvon.

Epätavallinen sovellus sarjatuotetulle ajoneuvolle

Tällaisen rajoittavan lausekkeen soveltaminen tuntui epätavalliselta massatuotantoon suunnitellussa ajoneuvossa, jonka perushinta oli alun perin 40 000 dollaria. Koska Teslan vuotuinen kapasiteetti on 125 000 kappaletta, lauseke vaikutti hämmentävältä ajoneuvon osalta, joka on tarkoitettu yleiseen käyttöön.

Tesla Cybertruckin kaoottinen julkaisu ja ainutlaatuiset ominaisuudet

Cybertruckin ainutlaatuiset ominaisuudet, kuten erittäin paksu ruostumattomasta teräksestä valmistettu ulkokuori ja 48 voltin sähköinen rakenne, ovat herättäneet kilpailevien autonvalmistajien kiinnostuksen. Teslan strategialla, jolla rajoitetaan aikaista myyntiä, pyritään minimoimaan kaoottiset lanseeraukset ja mahdolliset ongelmat, joita alhaisen VIN-arvon omaaviin autoihin liittyy.

Tulevaisuuden spekulaatiot

Vaikka lauseke on poistettu nykyisestä sopimuksesta, epäillään edelleen, että se saattaa tulla uudelleen esiin myöhemmissä versioissa tai erityissopimuksessa, joka on räätälöity yksinomaan Cybertruckin varhaisostajille. Näiden sopimusten yksityiskohtia ei ole vielä julkistettu, eikä Teslalla ole virallista viestintäosastoa. Cybertruckin varhaisten ostajien jälleenmyyntirajoituksia koskevat tarkat ehdot ovat edelleen epävarmoja.

Teslan strategiana on säilyttää markkinoiden hallinta, minimoida huijaus ja säilyttää tietty yksinoikeus rajoittamalla Cybertruckin varhaista jälleenmyyntiä. Teslan nopea peruuttaminen Cybertruckin jälleenmyyntilausekkeen suhteen korostaa yleisen mielipiteen voimaa ja yrityksen kykyä reagoida asiakaspalautteeseen. Koska Cybertruck-sopimusten jakelu alkaa kuun lopussa, Teslan jälleenmyyntikäytäntöihin liittyvä kehittyvä tarina kiehtoo edelleen autoteollisuutta.

Vastaa