Social Media
Light
Dark

Tesla Cybertruck: omsvängning av återförsäljningsklausulen

Tesla Cybertruck: Restrictive Resale Clause Amid High Anticipation

Tesla Cybertruck är det efterlängtade elektriska fordonet. Men tidiga reservationsinnehavare som hoppas på att tjäna pengar snabbt kan bli besvikna när Tesla lägger till ett nytt villkor i sitt Motor Vehicle Purchase Agreement (MVPA) för att förhindra flippning. I en oväntad händelseutveckling har Tesla snabbt vänt sin strikta inställning till återförsäljning av Cybertrucks efter en helg med omfattande protester. Förändringen kommer efter att företaget mött enorm kritik för sitt tidigare beslut att stämma tidiga Cybertruck-ägare för stora summor om de försökte sälja sina bilar inom det första året av ägande.

Tesla avslöjade först Cybertruck i november 2019, med leveranser som förväntades 2021. Förseningar uppstod på grund av den globala pandemin, utmaningar i leveranskedjan och prioritering av tillverkning av modell 3 och modell Y. Trots hindren ökar intresset för Tesla Cybertruck, med reservationer som överstiger 1,5 miljoner.

Inga snabba flippar över Tesla Cybertruck

Tidiga reservationsinnehavare som avser att dra nytta av den höga efterfrågan genom att snabbt sälja sina Cybertrucks kan hindras av MVPA:s nya “For Cybertruck Only”-regel. Detta villkor förbjuder återförsäljning inom det första året av ägande utan Teslas skriftliga medgivande.

Stränga villkor för återförsäljning

Teslas klausul beskriver en process för potentiell återförsäljning. Om Tesla får tillstånd har Tesla rätt att köpa tillbaka Cybertruck till det angivna inköpspriset minus kostnader för slitage. Om Tesla avböjer kan ägaren endast sälja till en tredje part. Att bryta mot denna klausul kan leda till rättsliga konsekvenser, såsom att Tesla stämmer ägaren och kanske förbjuder framtida fordonsförsäljning.

Under avsnittet “No Resellers”, som generellt förbjuder återförsäljare att köpa Teslas i bulk för att sälja dem vidare, har ett nytt avsnitt lagts till som heter “For Cybertruck Only”, som lyder enligt följande:

Endast för Cybertruck: Du förstår och bekräftar att Cybertruck först kommer att släppas i begränsad mängd. Du samtycker till att inte sälja eller på annat sätt försöka sälja Fordonet under det första året efter Fordonets leveransdatum. Oaktat det föregående, om du måste sälja Fordonet inom det första året efter dess leveransdatum av någon oförutsedd anledning, och Tesla samtycker till att din anledning motiverar ett undantag från dess policy att inte sälja vidare, samtycker du till att meddela Tesla skriftligen och ge Tesla rimlig tid att köpa Fordonet från dig efter eget gottfinnande och till det inköpspris som anges på ditt slutliga prisblad minus 0,25 USD/mil, rimligt slitage och kostnaden för att reparera Fordonet enligt Teslas kosmetiska och mekaniska standarder för begagnade fordon. Om Tesla avböjer att köpa ditt fordon får du sälja ditt fordon vidare till en tredje part först efter att ha fått skriftligt medgivande från Tesla. Du samtycker till att om du bryter mot denna bestämmelse, eller Tesla har rimlig anledning att tro att du är på väg att bryta mot denna bestämmelse, kan Tesla söka föreläggande för att förhindra överföring av äganderätten till Fordonet eller kräva likvida skadestånd från dig på 50 000 USD eller det värde som erhållits som ersättning för försäljningen eller överföringen, beroende på vilket som är högre. Tesla kan också vägra att sälja framtida fordon till dig.

Precedens inom fordonsindustrin

Denna restriktiva klausul är inte unik för Tesla; General Motors (GM) genomförde en liknande åtgärd för Hummer EV. Exklusiva biltillverkare som Ferrari och Lamborghini har också listor över kunder som förbinder sig att inte sälja sina bilar i begränsad upplaga under en viss period. Även om dessa klausuler kan verka juridiskt utmanande, är de inte utan motstycke. Ford stämde brottaren John Cena för att ha sålt en Ford GT vidare och därmed brutit mot en återförsäljningsklausul. Ferrari, som är känt för sin exklusivitet, använder sig av liknande restriktiva åtgärder.

Teslas leverans i Giga, Texas, den 30 november, kommer att bli ett historiskt ögonblick när Cybertruck kommer ut på vägarna i slutet av månaden. Enligt det ändrade MVPA skulle tidiga ägare få restriktioner för att sälja sina fordon under ett år efter tillträdet. Även om flera undantag kräver Teslas samtycke för återförsäljning, har företaget rätt att neka sådana förfrågningar. Brott mot villkoren kan leda till rättsliga åtgärder, där Tesla söker förelägganden eller skadestånd.

Allmänhetens reaktion på Teslas cybertruck-klausul

Tillkännagivandet utlöste omfattande diskussioner och debatter om etiken i en sådan klausul. Medan många fördömde skalpningsmetoder och såg fördelar med att förhindra dem, uttryckte andra oro över intrånget i ägarnas rättigheter när de väl har köpt ett fordon.

Ovanlig tillämpning för ett massproducerat fordon

Att tillämpa en sådan restriktiv klausul verkade okonventionellt för ett fordon som är utformat för massproduktion och som ursprungligen annonserades med ett baspris på 40 000 dollar. Med Teslas årliga kapacitet på 125 000 enheter verkade klausulen förvirrande för ett fordon som var avsett för allmän tillgänglighet.

Kaotisk utlösning och unika egenskaper hos Tesla Cybertruck

Cybertrucks unika egenskaper, såsom dess extra tjocka exteriör i rostfritt stål och 48-volts elarkitektur, har väckt intresse hos konkurrerande biltillverkare. Teslas strategi att begränsa tidig försäljning syftar till att minimera kaotiska lanseringar och potentiella problem med bilar med låg VIN.

Spekulationer om framtiden

Trots att klausulen tagits bort från det nuvarande avtalet kvarstår misstankarna om att den kan återkomma i senare utgåvor eller i ett specialavtal som är skräddarsytt enbart för tidiga Cybertruck-köpare. Detaljerna i dessa avtal har ännu inte offentliggjorts och Tesla saknar en formell kommunikationsavdelning. De exakta villkoren för återförsäljningsrestriktioner för tidiga Cybertruck-köpare är fortfarande osäkra.

Teslas strategi är att bevara marknadskontrollen, minimera skalpering och upprätthålla en viss grad av exklusivitet genom att begränsa återförsäljningen av tidiga Cybertruck. Teslas snabba omsvängning av återförsäljningsklausulen för Cybertruck understryker kraften i den allmänna opinionen och företagets anpassningsförmåga att svara på kundernas feedback. I väntan på distributionen av tidiga Cybertruck-avtal i slutet av månaden, fortsätter den utvecklande berättelsen om Teslas återförsäljningspolicy att fascinera bilindustrin.

Lämna ett svar