Social Media
Light
Dark

Tesla Cybertrucks omstødelse af videresalgsklausul

Tesla Cybertruck: Restrictive Resale Clause Amid High Anticipation

Tesla Cybertruck er det længe ventede elektriske køretøj. Men de, der har reserveret tidligt, og som håber på at tjene penge hurtigt, kan blive skuffede, når Tesla tilføjer en ny betingelse til sin Motor Vehicle Purchase Agreement (MVPA) for at forhindre videresalg. I en uventet vending har Tesla hurtigt ændret sin strenge holdning til videresalg af Cybertrucks efter en weekend med udbredte protester. Skiftet kommer, efter at firmaet blev udsat for enorm kritik for sin tidligere beslutning om at sagsøge tidlige Cybertruck-ejere for store summer, hvis de forsøgte at sælge deres biler inden for det første år af ejerskabet.

Tesla afslørede første gang Cybertruck i november 2019 med forventet levering i 2021. Forsinkelser opstod på grund af den globale pandemi, udfordringer i forsyningskæden og prioritering af Model 3- og Model Y-produktion. På trods af forhindringerne er interessen for Tesla Cybertruck stigende, med reservationer på over 1,5 millioner.

Ingen hurtige flips over Tesla Cybertruck

Tidlige reservationsindehavere, der har til hensigt at kapitalisere på den store efterspørgsel ved hurtigt at videresælge deres Cybertrucks, kan blive forpurret af MVPA’s nye “For Cybertruck Only”-regel. Denne betingelse forbyder videresalg inden for det første år af ejerskabet uden Teslas skriftlige samtykke.

Strenge betingelser for videresalg

Teslas klausul skitserer en proces for potentielt videresalg. Hvis der gives tilladelse, har Tesla ret til at købe Cybertruck tilbage til den anførte købspris minus omkostninger til slid og ælde. Hvis Tesla afviser, kan ejeren kun sælge til en tredjepart. Overtrædelse af denne klausul kan resultere i juridiske konsekvenser, såsom at Tesla sagsøger ejeren og måske forbyder fremtidigt salg af køretøjet.

Under afsnittet “No Resellers”, som generelt forbyder forhandlere at købe Teslaer i løs vægt for at videresælge dem, er der tilføjet et nyt afsnit kaldet “For Cybertruck Only”, som lyder som følger:

Kun for Cybertruck: Du forstår og anerkender, at Cybertruck først vil blive frigivet i begrænset mængde. Du accepterer, at du ikke vil sælge eller på anden måde forsøge at sælge køretøjet inden for det første år efter leveringsdatoen for dit køretøj. Uanset ovenstående, hvis du er nødt til at sælge køretøjet inden for det første år efter leveringsdatoen af uforudsete årsager, og Tesla er enig i, at din årsag berettiger en undtagelse fra forhandlerforbuddet, accepterer du at underrette Tesla skriftligt og give Tesla rimelig tid til at købe køretøjet af dig efter eget skøn og til den købspris, der er angivet på dit endelige prisark, minus 0,25 USD pr. kørt kilometer, rimelig slitage og omkostningerne til reparation af køretøjet i henhold til Teslas kosmetiske og mekaniske standarder for brugte køretøjer. Hvis Tesla afviser at købe dit køretøj, må du kun videresælge dit køretøj til en tredjepart efter at have modtaget skriftligt samtykke fra Tesla. Du accepterer, at hvis du overtræder denne bestemmelse, eller Tesla har rimelig grund til at tro, at du er ved at overtræde denne bestemmelse, kan Tesla søge påbud for at forhindre overdragelse af ejendomsretten til køretøjet eller kræve konventionalbod fra dig på 50.000 USD eller den værdi, der er modtaget som vederlag for salget eller overdragelsen, alt efter hvad der er størst. Tesla kan også nægte at sælge dig fremtidige køretøjer.

Præcedens i bilindustrien

Denne restriktive klausul er ikke unik for Tesla; General Motors (GM) implementerede en lignende foranstaltning for Hummer EV. Eksklusive bilproducenter som Ferrari og Lamborghini har også lister over kunder, der forpligter sig til ikke at videresælge deres limited edition-biler i en bestemt periode. Selvom disse klausuler kan virke juridisk udfordrende, er de ikke uden fortilfælde. Ford sagsøgte wrestleren John Cena for at videresælge en Ford GT og dermed overtræde en videresalgsklausul. Ferrari, der er kendt for eksklusivitet, anvender lignende restriktive foranstaltninger.

Teslas leveringsevent i Giga, Texas, den 30. november, bliver et historisk øjeblik, når Cybertruck kommer på gaden i slutningen af måneden. Ifølge den ændrede MVPA vil tidlige ejere have restriktioner på videresalg af deres køretøjer i et år efter overtagelsen. Mens flere undtagelser kræver Teslas samtykke til videresalg, har virksomheden ret til at afvise sådanne anmodninger. Overtrædelse af betingelserne kan resultere i retssager, hvor Tesla søger påbud eller økonomisk erstatning.

Offentlighedens reaktion på Teslas cybertruck-klausul

Meddelelsen udløste omfattende diskussioner og debatter om etikken i en sådan klausul. Mens mange fordømte skalperingspraksis og så fordele i at forhindre dem, udtrykte andre bekymring over krænkelsen af ejernes rettigheder, når de først har købt et køretøj.

Usædvanlig anvendelse på et masseproduceret køretøj

At anvende en så restriktiv klausul virkede ukonventionelt for et køretøj, der er designet til masseproduktion, og som oprindeligt blev annonceret med en basispris på 40.000 dollars. Med Teslas årlige kapacitet på 125.000 enheder virkede klausulen forvirrende for et køretøj, der er beregnet til universel tilgængelighed.

Kaotisk lancering og unikke egenskaber ved Tesla Cybertruck

Cybertrucks unikke egenskaber, såsom dens ekstra tykke ydre i rustfrit stål og 48-volts elektriske arkitektur, har vakt interesse hos konkurrerende bilproducenter. Teslas strategi med at begrænse det tidlige salg har til formål at minimere kaotiske lanceringer og potentielle problemer med biler med lav VIN.

Spekulationer om fremtiden

På trods af at klausulen er fjernet fra den nuværende aftale, er der stadig mistanke om, at den kan dukke op igen i efterfølgende udgaver eller i en specialaftale, der udelukkende er skræddersyet til tidlige købere af Cybertruck. Detaljerne i disse aftaler er endnu ikke frigivet, og Tesla mangler en formel kommunikationsafdeling. De nøjagtige vilkår og betingelser for videresalgsrestriktioner for tidlige Cybertruck-købere er stadig usikre.

Teslas strategi er at bevare kontrollen over markedet, minimere skalpering og opretholde en grad af eksklusivitet ved at begrænse videresalg af tidlige Cybertruck. Teslas hurtige ændring af klausulen om videresalg af Cybertruck understreger styrken af den offentlige mening og virksomhedens evne til at reagere på kundernes feedback. I forventning om distributionen af tidlige Cybertruck-aftaler i slutningen af måneden, fortsætter den udviklende fortælling om Teslas videresalgspolitik med at fascinere bilindustrien.

Skriv et svar