Social Media
Light
Dark

FSD Beta V12 in live testrit door Elon Musk

FSD Beta V12 in Live Test Drive by Elon Musk

Elon Musk, de raadselachtige CEO van Tesla, kwam onlangs zijn belofte na om een echte testrit te maken om het potentieel van Full Self-Driving FSD Beta V12 te laten zien. Musk demonstreerde de buitengewone capaciteiten van de FSD-software in een verbluffende vlucht van 45 minuten. Hij benadrukte zijn vermogen om door complexe situaties te navigeren en onderweg gemakkelijk beslissingen te nemen. Deze live demonstratie van FSD Beta gaf een kijkje in de toekomst van transport en vormde een belangrijk keerpunt op weg naar volledig autonoom rijden.

Een technologiedemonstratie van FSD Beta

Ongeveer twee weken voor de demonstratie beloofde Elon Musk uit de eerste hand te vertellen over de mogelijkheden van de FSD Beta V12. Musk hield woord en gaf een 45 minuten durende, onbewerkte rit in realtime. De rit leverde het bewijs van de capaciteiten van de software, want het navigeerde de auto vakkundig over verschillende obstakels en liet het opmerkelijke potentieel zien.

Ook al is het nog een werk in uitvoering, FSD Beta V12 toonde uitstekende rijvaardigheden en manoeuvreerde moeiteloos rond onvoorziene obstakels. Deze demonstratie onderstreepte Tesla’s toewijding aan het bevorderen van zelfrijdende technologie en het herdefiniëren van de aard van vervoer in de toekomst.

Een vlotte reis, uitzonderlijke prestaties

Op één situatie na waarbij de bestuurder moest ingrijpen, reed de auto tijdens de hele testrit zonder incidenten. Elon Musk benadrukte dat deze interventie een leercomponent was en zou helpen om de vaardigheden van de software verder aan te scherpen. Op de route kwamen we fietsen, verkeersdrempels, bouwzones en een rotonde tegen. Verrassend genoeg ging de software met deze uitdagingen om met de precisie van een doorgewinterde menselijke bestuurder.

Musk wees erop dat de beslissingsvaardigheden van FSD Beta V12 werden aangeleerd door middel van uitgebreide videotrainingsgegevens in plaats van door middel van hard-coding. De kracht van kunstmatige intelligentie bleek uit het vermogen van de software om de toestand van de wegen te begrijpen en adequaat te reageren.

FSD Beta: Lokale intelligentie en indrukwekkende framerates

Het vermogen van FSD Beta V12 om zonder voortdurende internetverbinding te werken is een van de meest opvallende kenmerken. De software verwerkt de benodigde gegevens lokaal, waardoor het in real-time kan oordelen zonder afhankelijk te zijn van externe gegevensbronnen. Elon Musk benadrukte dat een belangrijk element in de effectiviteit van de software het vermogen is om lokale gevolgtrekkingen te maken.

Musk benadrukte ook de uitstekende technologische eigenschappen van de software. Acht camera’s op het voertuig werken met een framerate van 36 fps, met het potentieel voor nog snellere verwerking met behulp van pure AI-rekeningen. Wegontwerpen ondersteunen normaal gesproken 24 frames per seconde. De veelzijdigheid van FSD Beta V12 laat echter zien dat het sneller kan.

“We hebben het niet geprogrammeerd… er is geen regel code die zegt dat je langzamer moet rijden voor verkeersdrempels. Het doet dit volledig op basis van videotraining,” zei Musk.

Verder dan autonoom parkeren

De FSD Beta V12 demonstreerde zijn vermogen om autonoom te parkeren na aankomst op de bestemming door zorgvuldig een stoeprandpositie te kiezen. Elon Musk en zijn collega’s gebruikten ook het huisadres van Mark Zuckerberg als een gekscherend voorbeeld van hoe goed de navigatiemogelijkheden van de software werkten. Dit extra niveau van bruikbaarheid versterkte de toepasbaarheid van de software in de echte wereld.

Op weg langs een fietser zei de CEO van Tesla dat het voertuig “beslissingen neemt” over hoe te rijden.

“En er is een fietser. Nogmaals, er is geen enkele regel code die zegt dat je toestemming moet geven aan fietsers. Het doet gewoon wat mensen doen. Hij kan borden lezen zonder ooit te hebben leren lezen. Nogmaals, er is geen code die zegt dat je moet stoppen bij een stopbord of dat je moet wachten op een andere auto. Er is geen ‘wacht x aantal seconden’, niets van dat alles. Dit is allemaal net, baby, niets dan net.”

Obstakels in de regelgeving en toekomstperspectieven van FSD Beta

Elon Musk en zijn team erkenden de impact van de regelgeving op de creatie van FSD Beta V12. Ze bespraken statistieken over menselijk rijgedrag en benadrukten tegelijkertijd op een luchtige manier hoe moeilijk het is om software te maken die aan de normen voldoet en toch nuttig is.

De auto-industrie kijkt reikhalzend uit naar de conclusie van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) in haar onderzoek naar het softwaregedrag van Tesla’s autonome auto. Deze bevindingen zullen waarschijnlijk van invloed zijn op de ontwikkeling van wetten voor autonoom rijden en richting geven aan verdere softwareontwikkeling.

FSD Beta V12 vertegenwoordigt een kritieke stap voorwaarts naarmate de wereld dichter bij een toekomst met zelfrijdende auto’s komt. Het liet zien dat de weg naar autonomie geplaveid is met creativiteit, aanpassing en een toewijding aan het veranderen van transportnormen.


Geef een reactie